flag en

Na 13 jaar even ‘thuis’ – Trainingsarrangement  Paard

Wendy Maertens was vorige week na dertien jaar weer even terug waar het allemaal begon. Ze nam deel aan het vierdaagse trainingsarrangement van Imke, dat ze cadeau kreeg van haar man Hans, voor hun 12-jarig huwelijks jubileum.

Haar Academy Bartels avontuur begon 15 jaar geleden, toen ze hier aan de slag ging als stalmedewerker en -ruiter. “Ik werkte eerst voornamelijk op stal, maar mocht gaandeweg steeds meer rijden. De opleiding die ik hier als ruiter kreeg, was de absolute basis van wat ik tot nu heb bereikt. Na twee jaar verhuisden we in verband met familie omstandigheden terug naar Heiloo, Noord Holland. Ik ben als zelfstandige aan de slag gegaan en heb doorgebouwd op wat ik hier heb geleerd. Ik heb mijn eigen bedrijf opgezet: Athletic Horse. Ik richt me op het geven van instructie, trainen en revalideren van paarden en het begeleiden van de ruiter tijdens wedstrijden of revalidatie met hun paard. De combinatie zorgt voor een goede balans”, vertelt Wendy enthousiast.

“Na onze verhuizing en nadat mijn oude wedstrijdpaard Pandor van zijn val in de wei gerevalideerd was, ben ik maandelijks bij Mischa Koot gaan trainen. Dat is voor mijn huidige paarden nu nog te veel, voornamelijk door de reis. We zijn dan bijna een hele dag van huis. Maar weer eens met Imke trainen stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Dit als cadeau krijgen was dan ook een enorme verrassing! En het is heel leuk en fijn om hier weer te zijn, het voelt echt als thuiskomen.”

King
Het paard dat Wendy heeft meegenomen, heeft ze in gedeeld eigendom met Carlijn Hoek. Carlijn is meegereisd naar Hooge Mierde: “Voor de gezelligheid, maar ook om te leren. En de volgende keer kom ik ook met een paard”, zegt ze enthousiast.

Het paard, King genaamd, is een 5-jarige nakomeling van Dark Pleasure x Santano. “King is op een bijzondere manier bij ons gekomen en nu een half jaar echt onder het zadel. Het is een heel fijn paard om mee werken. Hij is lief, zacht, open maar soms ook heel vlug. Iedereen is weg van hem”, vertelt Wendy lachend. “Nu hij meer bevestigd is, is het goed hem mee te nemen naar vreemd terrein. We zijn in september al twee keer op wedstrijd geweest en konden daar fijne L-proeven laten zien. Ook gaan we iedere week met hem naar het bos. Hij heeft soms wat bodemvrees. Rustig blijven is dan de key, gelukkig heb ik heel veel geduld.”

Op de vraag of ze een bepaald doel had deze week, antwoord Wendy gedreven: “Ik was vooral benieuwd waar we kunnen finetunen in de basis. King is nog niet zo lang onder het zadel, maar leert heel snel en heeft door zijn leeftijd al genoeg kracht. Hij loopt op hetzelfde niveau als zijn leeftijdgenoten. Ook horen wat Imke ervan vindt en kijken waar we staan. En het is heel fijn om weer even een persoon aan de kant van de baan te hebben die ik volledig vertrouw. We zijn op de goede weg, ” ik kan op mijn voorgevoel vertrouwen.”

“Hij voelt als ons nieuwe sportpaard en ik kom er ook elke keer met een lach vanaf. We gaan kijken waar we kunnen uitkomen, ik hoop in de Lichte Tour. Ondertussen zal Carlijn hem ook gaan rijden en uiteindelijk neemt ze hem over.”

Bewustwording
“Ik ben me gaan specialiseren in revalidatie van paarden nadat mijn oude Lichte Tour paard Pandor flink geblesseerd raakte in de wei. Zes jaar heb ik met hem gerevalideerd. Gelukkig is hij weer de oude. Daardoor heb ik ook nieuwe inzichten gekregen. Ik ben me nog bewuster geworden van het paardenlichaam en wat er allemaal invloed op heeft. Dat komt hier nu ook weer terug. Bijvoorbeeld in de fysieke bewustwording. Ik kreeg hier de bevestiging dat ik goed onderweg ben. Heel fijn, want ben er altijd heel bewust mee bezig. Het voelt fysiek ook goed.”

“Ruitervoorkeuren met Suzanne Heemskerk was super interessant! Uit de test kwam dat ik in de rode categorie val en ‘Top’ georiënteerd ben, vanuit mijn grote lichaamsspier. Ook weer goed voor je bewustwording. Te paard kreeg ik twee hele kleine verbeterpunten: iets meer doen met ringvinger en pink én de plek van de sluiting van mij bh iets meer naar voren brengen. Dit lukte heel goed en ik voelde ook echt verschil in het lichtrijden. Opnieuw een prettige bevestiging en weer heel veel extra inzichten om verder te ontwikkelen. Met de basis die hier zo goed is gelegd”, besluit Wendy.