flag en

Met sprongen vooruit – Trainingsarrangement Paard

De Noord Hollandse Manon Van Hylckama Vlieg nam onlangs deel aan het 4-daagse trainingsarrangement van Imke. In juli kwam Manon voor het eerst naar Academy Bartels, dat beviel zo goed, dat ze bij thuiskomst nog een arrangement reserveerde.

Ze runt sinds zes jaar haar eigen dressuurstal. Die telt maar liefst veertig boxen, waarvan dertig voor pensionklanten en tien voor haar eigen trainings- en wedstrijdpaarden. “Het is even afschakelen, maar wel lekker wat tijd voor mezelf. Een soort minivakantie, even niemand die iets van me nodig heeft.”

Op zoek naar begeleiding
De gedreven amazone nam dit keer twee paarden mee: de 9-jarige ruin G-Star (Wynton x Ferro) en de 7-jarige merrie Iquazu (Fürstenball x Johnson). “G-Star heb ik gekocht als 4-jarige en we trainen nu richting Lichte Tour niveau. Het is een heel goed en stoer paard, waar ik veel gezag voor heb. Zo ben ik ook hier terecht gekomen. Ik was op zoek naar een bepaald stukje begeleiding, en dat vond ik bij Imke. Nadat we in juli met haar trainde, zijn we met sprongen vooruit gegaan. Super fijn! Ik heb ook het geluk dat ik na het trainingsarrangement bij Imke ben kunnen blijven lessen. Toen dacht ik ‘nu moet ik wel heel goed mijn best blijven doen’”, lacht ze.

“De merrie is in alles een ander paard”, vertelt Manon verder. “Ze was wat angstig in het begin, met veel geduld en liefde heeft ze zich ontwikkeld tot een heel fijn paard. Ze doet enorm haar best en loopt nu op Z-niveau. Ik train haar thuis verder door voor de Subtop en wil haar dan uitbrengen. Het is echt een paard naar mijn hart.”

Verrast
De workshop op de Flexchair heeft Manon de vorige keer positief verrast. “Het was echt een eyeopener. Toen bleek dat ik een kleine beperking had in mijn rechter heup. Ik ben daar heel bewust mee bezig geweest, waardoor het ‘pijntje’ weg is. Ook deze vervolgsessie was heel leerzaam. Ik kreeg als tip dat ik mijn linker been meer moet openen. Daar kan ik thuis ook verder mee, het krijgt een plekje in mijn training.”

Nieuwe oefeningen rijden
Het fijne van zo een trainingsarrangement is dat je een paar dagen achter elkaar les hebt. Ik probeer daarnaast dan nog een keer per maand te komen trainen met Imke, en blijf dan twee dagen. Dan kan ik me volledig op de lessen concentreren. Ik werk hard aan het doel dat we stellen. Zelf ben ik eigenlijk nooit tevreden. Heb de neiging om te lang te blijven ‘hangen’, maar Imke zegt dan: vooruit en met nieuwe of andere oefeningen erbij, kom je ook verder. Dat is dat stukje begeleiding”, aldus Manon.