flag en

Met Imke die stap verder gemaakt Paard

Maxime van Rozestraten kwam afgelopen week met trainster Lucy Schins een weekje logeren bij Academy Bartels. Voor het  trainingsarrangement van Imke nam ze twee van haar drie paarden mee: een vijfjarige Apache-ruin, die al 2x het NK heeft meegelopen, en een negerjarige Rubiquil-merrie die Z1 geklasseerd is. In Maastricht heeft Maxime haar eigen huisartsenpraktijk, op zo’n 20 minuten van stal Grondelsling waar ze traint met Lucy en Stefano Van Zuijlen. Lucy fokt zelf al 22 jaar paarden en laat Maxime haar paarden doorrijden. Bij Stefano Van Zuijlen lest ze vast op dinsdagmiddag.

“Stefano en Lucy hebben me zo goed geholpen met het basisstuk dat ik met Imke meteen wedstrijdgericht aan de slag kon. We konden meteen die stap verder maken en werken aan de oprichting” geeft Maxime aan, “Na de eerste dag was het volledige trainingsarrangement al geslaagd, het voelde echt als een openbaring.  Imke zag meteen al dat mijn bovenbeen gespannen was, wat de dag erop tijdens de flexchairsessie meteen naar boven kwam. Ik moet mijn bovenbeen loslaten, ik betrap mezelf er soms onbewust nog wel eens op maar nu kan ik het meteen corrigeren.”

Beide paarden van Maxime hebben een totaal verschillend karakter, de vijfjarige is een koele kikker terwijl de negerjarige heet en gespannen kan zijn. “Mijn vijfjarige is soms wat traag en Imke liet me via onverwachtse overgangen hem toch sneller maken. Zelf dacht ik dat deze oefeningen nog te vroeg voor hem waren, maar als ik hem wat ruimte vooraan gaf, pakte hij het heel goed op”, vervolgt Maxime,

“Als mijn andere paard zich wat druk maakte, hoefde ik zelf niet veel te doen behalve ze zelf weer in het ritme laten komen. Om de schoudervrijheid in de schouderbinnenwaarts en het appuyeren te verbeteren, heb ik geleerd mijn bovenbeen te openen, ‘het deurtje open te doen’, bij de changementen moest ik dan mijn been erbij houden en mijn been naar achter schuiven, zodat het geen plotse hulp is. Zo kon ik deze week al drie changementen op de diagonaal rijden, ook zijn we al met de pirouettes begonnen, echt zoveel vooruitgang op korte tijd,” lacht Maxime.

Maxime combineert haar huisartenpraktijk met de paarden én gaat daarnaast nog naar de sportschool. Elke ochtend is ze in de omgeving van Academy Bartels gaan hardlopen. Ze heeft ook bij de eredivisie handbal gespeeld dus de fysieke bewustwording sessie bij Bouke ging haar makkelijk af. Toch heeft ze wat oefeningen meegenomen om thuis verder te zetten zoals balansoefeningen en oefeningen om haar bovenbenen op te rekken.

Tot slot benadrukt ze dat ze zeker nog terugkomt. Ze wil graag zo ver mogelijk komen in de sport, maar vooral goed leren paardrijden met respect voor het paard. “Als je ziet hoe Tineke en Imke lesgeven, voel je de ervaring en die heb je nodig als je weer net een stapje vooruit wil” licht Maxime nog toe.