flag en

‘Met achterbeen eraan rijden’ – Trainingsarrangement Paard

De 14-jarige Puk Van De Ven was enkele weken geleden samen met haar moeder Maartje op Academy Bartels voor een 4-daags trainingsarrangement van Imke. Puk is de kleindochter van Gerrit Jan Swinkels, oud voorzitter van Indoor Brabant.

Paardenfamilie
Puk woont samen met haar ouders, broertje Kees en de paarden in het Noord Brabantse Oirschot. Paardrijden werd haar spreekwoordelijk met de paplepel ingegoten: “Door opa ben ik gaan paardrijden en nu is oma onze trouwste fan. Jammer dat ze niet kon komen kijken”, vertelt ze. Puk begon met paardrijden op haar toenmalige witte Shetlander Whitney en groeide door naar springpony Gaby. “Zij is nu 26 jaar en we hebben haar nog steeds. Omdat ik springen een beetje eng vond, ben ik overgestapt naar dressuur, dat kon ze gelukkig ook.” Twee jaar geleden kwam de stoere voskleurige pony Nocturn van de Beekerheide op haar pad. “Hij is 16 jaar, maar nog heel fit en gedraagt zich meer als een 7-jarige. We zijn in de klasse B gestart en hebben nu twee winstpunten in het Z1.”

Achterbeen eraan en schouders laten ‘vallen’
Vorig jaar volgde ze al een arrangement, maar nu is het toch anders: “Ik heb heel veel geleerd het afgelopen jaar. Vorig jaar liftte ik eigenlijk nog een beetje mee op ‘Nokkie’. Nu zijn we meer een combinatie en kan ik hem steeds beter echt met zijn achterbeen eraan rijden”, laat ze trots weten.

Puk werkte deze keer voornamelijk aan haar houding en zit: “Ik moet beide schouders laten vallen en mijn rechterschouder in mijn broekzak stoppen. Ook moet ik rijden met de rits van mijn vest omhoog, natuurlijk niet letterlijk, maar zo kan ik het makkelijk onthouden: kin omhoog”, vertelt ze lachend. Ellebogen aan haar lichaam houden en zorgen voor een constante, zachte verbinding met het bit waren andere tips. Ook heeft ze met Imke proefgericht getraind en oefeningen uit de landenproef doorgereden: “Telkens kleine stukje en dat ging best goed.”
Puks moeder Maartje had haar 9-jarige ruin Zypriano mee, waarmee ze Z1 rijdt. “Het is voor haar meer hobby, maar toch is ze heel fanatiek. Ik vind het erg leuk dat we dit samen kunnen doen”, vertelt Puk.

Huiswerk
Puk zit in de tweede klas van de middelbare school, maar kreeg de mogelijkheid een trainingsarrangement te komen volgen mits ze haar huiswerk goed zou maken. “Dat ga ik natuurlijk doen, als we weer thuis zijn, vrijdag en in het weekend”, vertelt ze ijverig. “Ook ga ik goed door oefenen op hetgeen we van Imke hebben geleerd deze week. En hopelijk kunnen we dan snel weer op wedstrijd.”

“Het was een leuke, leerzame week. Ook de clinic van Tineke en Imke op Handretti. Hier leerden we dat het niet altijd meteen hoeft te lukken. Gezellig was dat er ook nog een ander meisje was mijn leeftijd” aldus Puk.