flag en

Losgelatenheid en ontspanning – Trainingsarrangement Paard

In het laatste trainingsarrangement 2020, gegeven door Imke, was Emily Slooff te gast. Emily (links op de foto) volgt de familie Bartels al geruime tijd en nam deze zomer voor de eerste keer deel aan een arrangement: “Toen bij uitzondering van Tineke”, gaat ze van start. “En nu we door Corona nog steeds niet naar het buitenland kunnen, besloot ik nog een keer te komen, om onze vooruitgang te laten zien. En het is vooral lekker genieten!”

Tijdens haar eerste trainingsweek deze zomer, leerde ze Nicole kennen. De dames raakte bevriend en ook Nicole is deze week te gast (rechts op onderstaande foto). “Het is nu wel fijn om niet alleen te zijn, en extra gezellig zo. We worden goed verzorgd hier, Annet bereidt bijvoorbeeld heerlijke maaltijden”, vertelt ze.

Zit open en handen laag
“Ik heb nu een leuk paard, waarmee ik dit wel aandurfde. Het is een 5-jarige merrie van Fairytale x Ferro. Kasey Laphyn heet ze. Ik kocht haar een jaar geleden, toen was ze net zadelmak.” De combinatie traint richting M-niveau. Werken aan de losgelatenheid, ontspanning en mooi naar de hand toe kunnen rijden was Emily’s doel deze week. “Ze kan heel heet worden, maar het gaat goed. We hebben veel vooruitgang geboekt sinds de zomer. Ik moet mijn zit open houden en goed ‘achterop’ blijven zitten, met mijn handen laag, zodat ze rustig bij me kan blijven en van achter naar voren onder me blijft lopen. Vanuit daar kan ze dan zelf naar boven klimmen”, vertelt ze verder.

Compliment
“Kasey heeft een hele fijne en goede galop. Daarin kan ik haar zelf mooi op eigen benen laten lopen. In stap en draf moet ik nog luier leren zitten, dan wordt ze ook minder heet. Met Saskia hebben we op de Flexchair doorgewerkt op de punten van deze zomer: rechterbovenbeen losser laten en van daaruit rechtrichten. Ik moet mijn rechterbovenbeen ontspannen zodat ik mijn rechterheup kan ‘laten vallen’ en haar daardoor de mogelijkheid bied om haar gewicht te verplaatsen en recht te worden. Ook deze week gaan we goed vooruit. We krijgen fijne praktische tips om ook zelf verder te kunnen trainen. Imke zei dat ze nu naar een ander paard kijkt dan op de eerste dag, dat is een mooi compliment, die steek ik in mijn zak!”, lacht Emily.

Clinics
In verband met de huidige corona-maatregelen was er geen fysieke bewustwordingssessie, maar volgde de groep twee clinics. Een van Imke met Honoreé en de dag erna van Lars met een 5-jarige, beiden onder begeleiding van Tineke. Emily: “Erg leerzaam om te zien was dat bij beide paarden hetzelfde uitgangspunt geldt, de losgelatenheid in de bovenlijn en het in verbinding staan van het achterbeen met de hand. Van daaruit kon Imke met Honoreé verder werken aan het van het binnenbeen afhouden in de pirouettes en een stukje piaffe en passage. Lars ging in op het wijken voor de kuit, waarbij er afgewisseld werd in rechter blijven in het wijken en zoals Tineke het noemt ‘meer overschenkelen van het achterbeen’.”