flag en

“Je deelt dezelfde passie” – Trainingsarrangement Paard

Al meer dan 20 jaar komt ze bij Academy Bartels om te trainen met haar friezen. Ook deze zonnige week in mei is Jenny Veenstra aanwezig met twee stoere Friese hengsten. Ze vertelt enthousiast over haar ervaringen bij Academy Bartels, terwijl ze tegelijkertijd haar jonge hengst afzadelt na een training met Imke.

Jenny: “Al meer dan 20 jaar kom ik bij Academy Bartels. Destijds heb ik mijn Friese hengst Wolter V (v. Rypke) samen met Tineke opgeleid naar het Grand Prix niveau. Een droom die uitkwam. Tegenwoordig ben ik zelf te druk met lesgeven, voornamelijk in het buitenland, waardoor het plannen van privélessen van Tineke of Imke voor mij niet meer haalbaar zijn. Vandaar dat ik nu zo vaak als ik kan op trainingsarrangement ga. Ik probeer de weken zo in te plannen dat ik, nadat ik terug kom uit het buitenland, kan starten met een trainingsweek. Met alle tips die ik ontvang, kan ik thuis dan weer fijn de trainingen oppakken.”

Twee Friese hengsten
Deze week heeft de fanatieke amazone twee Friese hengsten mee; de zevenjarige Marcel BV (v. Jasper) en dertienjarige Ytze BV (v. Rindert). Marcel BV zou deze zomer zijn wedstrijd debuut maken, helaas is dat uitgesteld vanwege de Corona-maatregelen. “Het was de bedoeling om hem deze zomer wedstrijdervaring op te laten doen in de klasse L2. Helaas lukt dat deze zomer niet, waardoor we lekker verder trainen. Marcel BV is een heel vrolijk paard. Hoe harder hij moet werken, hoe leuker hij het vind. Vandaar dat we rustig doortrainen richting het Z-niveau.”

 

Ytze BV is een ander verhaal. “Deze dertienjarige, stoere vent is eigenlijk van mijn vriendin Martine Dijkmans. Beide rijden we wedstrijden met hem, Martine in de klasse Z2 en ik in de Prix St. Georges. Deze week staat in het teken van het aanleren van de galoppirouettes en het werken aan de passage en piaffe. Gelukkig pakt hij deze oefeningen erg goed op.”

Corona-maatregelen bij Academy Bartels
Om de trainingsarrangementen voor iedereen veilig te houden, zijn er enkele maatregelen op het Academy Bartels terrein doorgevoerd. Jenny: “De maatregelen die Academy Bartels heeft doorgevoerd zijn heel logisch en goed. Iedereen in onze groep houdt zich er ook netjes aan, al is dit ook niet zo moeilijk. Als je met paarden werkt houdt je immers altijd al een bepaald afstand. In de avonduren is dat soms lastiger, maar gelukkig is er ruimte genoeg om 1,5 meter afstand te houden en kunnen we daardoor alsnog gezamenlijk eten. De sfeer is dan ook niet anders dan bij voorgaande trainingsarrangementen die ik gevolgd heb. Je leert op 1,5 meter afstand net zo veel!”

Je deelt dezelfde passie
Over de groep is Jenny zeer te spreken. Ze geeft aan dat het een gezellig groep is met fanatieke ruiters. “Er zijn deze week meerdere gasten, die net als ik, al vaker op trainingsweek zijn geweest. Sommige kende ik dus al, wat het extra leuk maakt. Daarnaast is het ook niet moeilijk om het gezellig te hebben tijdens een trainingsarrangement, je deelt immers dezelfde passie met elkaar!”