flag en

‘Ja, het is echt Imke die me lesgeeft’ – Trainingsarrangement Paard

Vorige week vond een 6-daags trainingsarrangement plaats van Imke. Met in acht neming van alle gestelde corona maatregelen genoten tien gasten met hun acht paarden van een leerzame week op Academy Bartels. Zo ook de bijna 21-jarige Lonneke de Bruijn en haar moeder. Lonneke is in opleiding tot verloskundige en werkt in de kraamzorg. Het derde studiejaar volgt ze in twee jaar, waardoor ze haar studie kan combineren met de paarden.

Via Britt Dekkers programma
Uit Overloon reisden ze af naar Hooge Mierde. “Deze winter keken we samen naar het programma van Britt Dekker. Toen Academy Bartels en Tineke voorbij kwamen, zei ik tegen mijn moeder ‘dat zou ik ook wel willen’. Ik wist niet van deze arrangementen, dus was blij verrast toen mijn moeder reageerde met ‘dat kan’. Ik ben meteen gaan sparen, en nu zijn we hier. Erg gezellig en fijn dat mijn moeder ook mee is. Als groom en voor de mentale ondersteuning”, grapt Lonneke.

Van crossen naar dressuur
“Vroeger hadden we thuis pony’s, waar mijn zusjes en ik mee sprongen en crosste. De hogere niveaus vond ik te spannend en daarom ben ik overgestapt naar dressuur. Mijn toenmalige pony, waarmee ik Z2 dressuur reed, mistte het springen, daarom hebben we deze verkocht. Ik heb toen één jaar een paard van andere mensen gereden, maar die werd vlak voor het NK verkocht naar Amerika. Mijn ouders stelden daarna, twee jaar geleden, voor om weer voor een nieuw eigen paard te gaan kijken. Ik heb heel wat filmpjes gezien. Normaal ben ik meer van de paarden met wat meer body, maar na het zien van haar filmpje wilde ik perse gaan kijken. Ze was net zadelmak, maar ik was meteen verkocht”, vervolgt ze.

Flexchair is eyeopener
Met ‘haar’ doelt Lonneke op de inmiddels 6-jarige Jelke. Een ranke vosmerrie van Everdale x Rousseau. “Het is een heel sensibel paard. Ze is erg los in de aanleuning en ik ben daarom nu op zoek naar de goede balans in vraag en druk. De eerste dag hadden we beiden nog last van spanning, maar inmiddels gaat het heel goed. De Flexchair heeft daar wel echt aan bijgedragen. Het was voor mij de eerste keer en er is echt een wereld voor me open gegaan. Ik kreeg een paar kleine tips van Saskia Heijkants: mijn linker been openen en iets meer op linker zitbeenbotje zitten. Hierdoor loopt Jelke op de linkerhand nu al minder over de buitenschouder weg en rechtsom krijgen we makkelijker stelling en buiging vanuit de kaak”, legt Lonneke uit. Enthousiast vertelt ze verder: “Door de verandering in mijn zit, hoef ik haar minder te corrigeren, waardoor ze stabieler en constanter in aanleuning kan blijven en ook fijner aan de hulpen is. En ik voel beter wat er onder me gebeurt. Nu we dit beter onder controle hebben, kunnen we werken aan moeilijkere oefeningen. Nu rijden we in de klasse M1, binnenkort hoop ik de overstap naar de M2 te maken. Mijn lange termijn doel is om haar op een zo hoog mogelijk niveau uit te brengen.”

Heel normaal
“Het is allemaal heel goed georganiseerd hier. We zijn blij dat het arrangement doorging, nu in die coronatijd. We zijn op zo een professionele stal, en toch is het heel ‘normaal’ hier. En tijdens de les denk ik vaker: ‘Ja, het is echt Imke die me lesgeeft.’ We hebben al heel veel geleerd”, besluit Lonneke stralend.