flag en

Ik voelde me direct thuis – trainingsarrangement Paard

Afgelopen week was Renée Meulman voor het eerst te gast bij Academy Bartels. Toch wel spannend, want het was ook een van de eerste keren dat ze met haar paard naar een andere accommodatie ging. Gelukkig voelde zowel Renée als haar paard Croque Monsieur (v. Couterro U) zich direct thuis.

Iedereen is welkom, niveau of afstamming maakt niet uit

Door vrienden werd ze geattendeerd op de trainingsarrangementen bij Academy Bartels. Renée: ‘Ik vond het best spannend, want het is toch een Olympische dressuurstal waar je naar toe gaat. En dan ook nog alleen. Daarnaast is mijn paard een ex-manegepaard en ben ik ook geen Grand-Prix ruiter, dus was ik ook wel gespannen voor de reacties van de andere gasten. Gelukkig was dit alles onterecht. Het welkom was direct al zo prettig. De stalmedewerkers hielpen me meteen mee met het uitruimen van mijn spullen en ik vond de sfeer heel relaxt. Ook het contact met de andere gasten was heel goed en gezellig. Ik vind het vooral echt tof dat ik gewoon met mijn ex-manegepaard, wat overigens een ontzettend leuk paard is en perfect voor mij, op een stal met zo’n grote naam welkom ben.”

Een fout is pas een fout als je er niets mee doet, anders is het een leermoment

Renée rijdt samen met haar grote 14-jarige ruin op ongeveer M-niveau, maar start niet vaak op wedstrijden. Renée: “Het trainen vind ik misschien nog wel leuker dan de wedstrijden. Het doel met Croque Monsieur deze week was om van ontspanning naar aanspanning te rijden, zonder dat er irritaties ontstaan bij Croque Monsieur. Hij is namelijk een fijn paard, maar als hij iets moeilijk vindt, dan kan hij verzet geven door zijn rug weg te drukken en de ruiter geheel buiten te sluiten. Echt stout is hij dus gelukkig niet, maar ik wilde wel leren hoe we door dit soort momenten heen kunnen komen op een fijne manier.”

Door zowel de workshops als de tips in de lessen is dit nu veel duidelijker voor Renée. Ze vertelt: “Eigenlijk was de gouden tip voor mij om duidelijke keuzes te maken tijdens het rijden en te rijden met een plan. Daarnaast werken Imke en Mischa met veel afwisseling tussen aanspanning en ontspanning. Doordat ik telkens maar een korte tijd aanspanning vroeg, waarna we weer terug naar de ontspanning reden, raakte Croque Monsieur niet geïrriteerd en kwam er geen verzet. Ook de opmerking van Mischa dat ‘een fout pas een fout is, als je er niets mee doet, anders is het een leermoment’ vond ik heel mooi en fijn.

Daardoor kreeg ik het gevoel dat een fout maken niet erg is. Dit maakt het ook weer makkelijker voor mij om duidelijke keuzes te maken.”

Theorie maakt veel duidelijk

Iedereen die ooit bij Academy Bartels heeft gelest, weet dat theorie een belangrijk onderdeel is van onze trainingsmethode. Als je snapt hoe paarden leren, hoe paarden communiceren en hoe een lichaam van een paard werkt, zul je ook met rijden verbeteringen zien ontstaan. Om deze reden volgen de trainingsgasten interessante workshops tijdens een arrangement. Renée: “Wij hebben de workshop over fysiologie en hartslagmetingen gehad en een workshop Flexchair. Beide vond ik erg interessant en leverden veel praktische tips op voor mij. Bij de workshop van Horsebeat vond ik het bijvoorbeeld heel goed om te leren hoe paarden hun energie inzetten, hoe het spiergebruik bij een paard werkt en hoe je hier rekening mee kunt houden in je trainingen. Eigenlijk was de conclusie vooral dat je een paard niet moet vermenselijken. Een paard heeft namelijk een ander lichaam dat op bepaalde punten ook echt anders functioneert dan dat van de mens. Heel verhelderend was dat.”

Ook de flexchair workshop maakte indruk bij Renée. Ze vertelt: “Ik had nog nooit op een flexchair gezeten, maar het heeft zeker mijn ogen geopend. Soms weet je niet dat je in je lichaam iets doet. Zo kreeg ik altijd te horen dat ik mijn rug moest loslaten, maar dat lukte nooit goed. Op de Flexchair bleek dat ik op mijn staartbeen zit, i.p.v. op mijn zitbeenknobbels. Dat moet natuurlijk niet en is ook meteen de reden dat ik mijn rug niet los kon laten. Door te voelen hoe ik op mijn zitbeenknobbels moet zitten, kan ik ineens ook mijn rug veel beter loslaten. Naast deze tip, kwamen er nog meer praktische tips naar boven tijdens deze workshop. Daar kan ik thuis echt mee verder.’

Thuis voelen en terugkomen

Tot slot sluit Renée ons gesprek af met de woorden: “Het is zo gek, maar ik voel me hier echt thuis. Heel fijn is dat. Daarnaast was de groep echt fantastisch leuk en hebben we hele gezellige avonden gehad. Ik kom dan ook zeker nog eens terug en zou dan ook open staan voor een 4-daags trainingsarrangement van Mischa, want ook haar les vond ik super fijn. Bedankt team Bartels, ik heb genoten.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.