flag en

Het voelt echt elke keer weer als thuiskomen Paard

Tweelingzussen Karin en Orpa Bisschop zijn al jaren vaste gasten tijdens de trainingsarrangementen. Dan brengen ze elk een of twee paarden mee. Vaak komen ze in de winter een arrangement volgen om de ‘winterdip’ wat tegen te gaan. Orpa rijdt met haar paarden op Z1 en Z2 niveau, Karin heeft beide paarden in de klasse M2 geklasseerd. Wat motiveert hen om minstens twee keer per jaar naar Academy Bartels af te zakken?

  • Hoe lang komen jullie al naar de trainingsarrangementen bij Academy Bartels?

“Ik kom hier al 10 jaar”, bedenkt Orpa zich, “toen we nog met de paarden op het Tineke Bartels-plein stonden. Mijn zusje reed eerst niet maar is toen wel begonnen en komt nu ook al een paar jaar mee. Vaak komen we met elk twee paarden maar soms valt er eentje uit door een blessure. Dan is het toch wel fijn dat je er nog een extra hebt.”

  • Wat is voor jullie een hoogtepunt tijdens de week?

“Het moment waarbij Imke les krijgt van Tineke is toch waar wij altijd naar uitkijken, antwoordt Karin meteen. De koppeling probleem-oplossing wordt zo heel duidelijk. Het is ook erg interessant om te zien dat ook topruiters tegen dezelfde problemen aanlopen en dat het allemaal toch niet vanzelf gaat. Je krijgt het niet cadeau.”

“Daarnaast is het ook altijd leerzaam om bij de rijbaan te gaan zitten, als stalruiters rijden of pensionklanten les krijgen. Hoe beter je het systeem kent, hoe beter je ook alle aanwijzingen begrijpt”.

  • Hoe ervaren jullie de trainingsessies met Imke en Mischa?

“Bij Imke leer je om te rijden met een plan. Heb je geen plan, dan krijg je dat wel te horen. Wij gaan thuis dus al doelen stellen en plannen maken voor we naar het arrangement vertrekken.  Imke is heel rechtlijnig, het is beter om iets fout te doen dan helemaal niets te doen en aan jezelf te blijven twijfelen. Thuis ga je stiekem toch problemen uit de weg of twijfel je hoe je het moet oplossen. Ze ziet altijd nieuwe dingen, zo dacht ik dat het probleem in stap met mijn paard links zat maar ik moest hem vandaag van rechts af drijven en dat maakte een wereld van verschil!

We hebben ook veel arrangementen bij Mischa gevolgd. Mischa legt alles erg goed uit en is echt een fijne instructrice. Je voelt dat zij zich erg heeft onderlegd in de houding in samenwerking met Saskia.

Doorheen de jaren hebben we allebei al eens de kans gehad om bij Tineke te lessen, dat is echt werelds! Het is net alsof ze bij je achterop zit!” glundert Orpa.

“Thuis hebben we tweewekelijks les van instructrice Chaneequa Dam die jarenlang met Tineke op Grand-Prix niveau heeft getraind, zij sluit ook goed aan op de trainingen hier en zo kunnen we grote stappen voorwaarts blijven maken. Ze is heel gemotiveerd, net als onze wekelijkse instructeur Martijn van den Bruel. Zo blijven we verbeteren en halen we nog meer rendement uit ons volgend trainingsarrangement,” voegt Karin toe.

  • Worden jullie rijtechnisch nog genoeg uitgedaagd?

“Hoe vaker je komt, hoe meer rendement je krijgt van de trainingen. Het kwartje valt niet altijd meteen. Je krijgt zo’n golf van informatie over je heen de eerste keren. Het maakt niet uit of je een B-ruiter bent of Grand Prix rijdt, het belangrijkste is dat je een plan hebt. Zelf vinden wij het leuker nu het beter en makkelijker gaat, dan krijg je nog meer rendement van je trainingen, je begrijpt alles en kan het ook meteen toepassen”, verduidelijkt Orpa. Karin kan meteen met een voorbeeld verduidelijken: “Ik had moeite met het stilhouden van mijn handen, Imke zei dat ik moest denken dat mijn handen net kopjes waren waar water inzat. Op een bepaald moment zei ze -Het water gutst eruit!- en toen ben ik een weddenschap aangegaan dat ik mijn handen stil zou hebben voor volgend arrangement, die weddenschap heb ik gewonnen!”

  • Blijven de flexchair trainingen en fysieke bewustzijn sessies voor jullie interessant na zoveel bezoeken?

“Zeker!”, bevestigt Orpa, “Saskia (Heijkants) is heel innoverend. Zelf heb ik waarschijnlijk al 20 keer op de flexchair gezeten maar het is nooit hetzelfde. Soms gebruikt ze instrumenten, zoals een bankje en teugels om nog onafhankelijker te kunnen bewegen. Saskia is enorm fanatiek en ik heb er zoveel profijt van. Na mijn allereerste trainingsarrangement met flexchair weet ik nog dat ik thuis te horen kreeg dat ik er al helemaal anders op zit. Ook om de oefeningen verder uit te werken, ik had moeite met de appuyementen, maar na enkele tips -bovenbeen los en deurtje openen- liep mijn paard het appuyement zo door, echt ongelofelijk!”

“De fysieke bewustwording sessies met Bouke zijn ook veranderd doorheen de jaren. Vroeger ging het vooral om de algemene fitheid van de ruiter, nu gaat het specifiek over de spieren en gewrichten die je bij het paardrijden gebruikt. Ik hoorde dat Bouke nu zelf ook paardrijdt, dus misschien heeft dat ermee te maken”, knipoogt Karin.

  • Hoe is de sfeer tijdens een trainingsarrangement?

“Het voelt echt elke keer weer als thuiskomen. We appen ook vaak mensen wanneer zij op arrangement gaan om zo misschien op hetzelfde moment te kunnen inschrijven. Het is echt een soort community”, lacht Orpa, “Maandagavond dineren met Annet, de andere dagen lekker gaan uiteten.. Heerlijk om even de drukke banen die we hebben te vergeten en te genieten van de paarden. Je ziet toch vaak dezelfde mensen terugkomen en we kijken naar elkaars lessen”