“Snel kunnen schakelen en stressbestendig zijn is heel belangrijk” – Stalmanagement Academy Bartels Paard

Een goed stalmanagement voor je paard is heel belangrijk. Zeker wanneer je paarden aan huis staan, moet je zelf aan alles denken. Wanneer moet er nieuw voer komen, wanneer gaat welk paard naar de weide. Ook belangrijke medische zaken rusten op jouw schouders, je moet in de gaten houden of de hoefsmid moet langskomen en wanneer het volgende tandartsbezoek gepland staat. Op Academy Bartels kunnen we rekenen op een professioneel team dat elke dag voor de paarden en ruiters klaar staat.

“Je moet een goede helicopterview hebben,” vertelt Désirée Bleeker, de stalmanager van Academy Bartels. Zij is verantwoordelijk voor de verzorging van de paarden en geeft leiding aan het Academy Stables team. “Je moet een goed overzicht hebben op het geheel en de grote lijnen, maar de details mag je zeker niet vergeten. De belangrijkste eigenschappen die een goede stalmanager moet bezitten zijn vooral besluitvaardigheid, stressbestendigheid, prestatiegericht en effectiviteit.”

Ervaring is belangrijk

Een stalmanager op een Olympische Dressuurstal moet de nodige kennis hebben over paarden, maar ook over leiding geven. “Ik heb zelf eerst veel ervaring opgedaan in de paardensector voor ik deze baan aannam. Dat is ook wel nodig denk ik. Inzicht en persoonlijke aanleg spelen zeker ook een rol, maar je kan niet verwachten dat je een sterk team om je heen kan opbouwen, als je geen idee hebt hoe het in de praktijk werkt op stallen.”

 

 

Veel verantwoordelijkheid

De vele verantwoordelijkheden die een stalmanager moet dragen, maken het soms niet makkelijk. “Dat is de uitdaging en afwisseling van mijn functie,” zegt Désirée, “Geen ene dag is hetzelfde, soms komen er zaken tussendoor die prioriteit hebben en dan moet je snel schakelen en de planning omgooien.” Er kan altijd een paard ziek worden of zich blesseren ook daar moet een goede stalmanager het hoofd koel kunnen houden volgens Désirée, “Je dient op de hoogte te zijn wat er speelt binnen de branche, qua nieuws, ontwikkelingen etc. Uiteraard is het belangrijk om kennis van ziektes/ blessures/ verzorging te hebben, maar dat geldt voor iedere stalmedewerker.”

Hoe doe je dat zelf?

Als je paarden thuis staan, ben je zelf verantwoordelijk voor het managen van de stal. Op Academy Bartels vinden we het belangrijk dat alle medewerkers echte teamplayers zijn. Zo kan iedereen zijn schouders onder het stalmanagement zetten. Als je dat alleen doet, maakt dat het toch moeilijker. “Een duidelijke en overzichtelijke planning/ to do list van wat er dient te gebeuren iedere dag, raad ik dan zeker aan. Weet goed wat je prioriteiten zijn.”

Ken je paard

Naast het opdoen van ervaring is ook het kunnen lezen van de paarden heel belangrijk. “De gezondheid van jouw paard is van groot belang en sportpaarden moeten ‘Happy athletes’ zijn. Zorg dat je jouw paard goed kent en dat je precies te weten komt hoe hij/zij in elkaar zit, fysiek en psychisch. Een paardeneigenaar die zijn paard goed kent, weet het meteen als er iets aan de hand is.