flag en

“Het is nog niet perfect, maar ik heb zeker iets om mee door te gaan” Paard

De ambitieuze Evolet was samen met haar moeder Bianca te gast op Academy Bartels. Met haar paard Iceman en pony Keano nam ze deel aan een trainingsarrangement van Imke. Evolet rijdt met beide in het Z en is opgenomen in het belofteplan. Met het streven om internationaal te starten wilde ze graag een keer met Imke trainen.

Hoge ambities

Met de 15-jarige pony Keano heeft ze nu de regiokampioenschappen op de planning staan. Na hopelijk op het NK te mogen starten wil ze Children gaan starten. Normaalgesproken traint ze bij Lotje Schoots waar ze haar paarden ook gestald heeft. Vanuit het belofteplan heeft ze ook les gehad van Monique Peuts. Nu ze scores heeft om internationaal te mogen starten wilde Evolet graag kijken wat ze bij Imke nog verder kan trainen. Evolet vertelt: “Mijn doel was om te leren hoe ik mijn paard en pony iets actiever en constanter in de aanleuning tijdens de oefeningen kan rijden, zodat het geheel er rustiger uit gaat zien”.

“Je moet dus niet alleen maar kijken naar hoe het eruit zou moeten zien”

Tijdens de trainingsweek kreeg Evolet ook een workshop Ruitervoorkeuren van Suzanne Heemskerk. Evolet licht het toe: “Tijdens de presentatie vertelt Suzanne hoe je zit en wat je kan verbeteren. Ik heb geleerd wat mijn voorkeur van zitten is en dat ik dat niet hoef te veranderen door iets geks te doen, waardoor mijn hele paardrijden eigenlijk minder goed wordt”. Haar moeder Bianca vult aan: “Je leert welke spieren je gebruikt in het rijden. Daarvanuit kun je gaan aanpassen zodat het beter werkt voor je paard, maar je moet dus niet alleen maar kijken naar hoe het eruit zou moeten zien”.

Na de presentatie kreeg Evolet les van Suzanne en Mischa: “De les daarna was heel fijn. Ik heb veel geleerd over mijn zit. Ik moest bijvoorbeeld eerst mijn rug helemaal bol maken en daarna hol om vervolgens in het midden uit te komen, daardoor zat ik precies recht”. Bianca gaat verder: “Het is heel leuk om te zien dat iedereen verschillende stylen heeft, het was echt een eyeopener”.

 

De laatste dag viel alles op zijn plek

Ook in de lessen van Imke geeft Evolet aan mooie tips gekregen te hebben: “Iedere dag ging het steeds een beetje beter. De laatste dag was het hoogtepunt, toen viel alles op zijn plek. In plaats van op een onderdeel te focussen kon ik ook echt oefeningen rijden en het geleerde toepassen. Zo moest ik bijvoorbeeld in de uitgestrekte gangen mijn paard niet laten rennen, maar terug houden en actiever laten worden. Daarnaast kreeg ik tips om de hoeken goed te gebruiken en iedere pas te controleren”.

“Ik kom niet voor geaai”

Bianca vult aan over de lessen: “De begeleiding van Imke is super fijn. Ze is heel positief en leuk met kinderen, dat is heel leuk om te zien. Imke kan opbouwend lesgeven, maar is ook zeker wel doortastend. Ze laat de ruiter wel doorpakken”. Evolet gaat verder: “Ik vind het wel fijn als iemand doorpakt, want anders is het gewoon geaai en daar kom ik niet voor”. Evolet kijkt terug op een geslaagde 4-daagse: “Ik heb mijn doel zeker bereikt en heb ook tips meegekregen. Het is nog niet perfect, maar ik heb zeker iets om mee door te gaan”.