flag en

“Het is een cadeautje om hier te mogen zijn” Paard

Vorige week bezocht Chanoe van der Heijden voor de 5e keer Academy Bartels voor een trainingsarrangement. Dit keer de 6-daagse van Imke met Flexchair én Horsebeat workshop. Met haar zelf-opgeleide 8-jarige merrie had Chanoe veel dingen om aan te werken, gelukkig had ze 5 dagen les en kon ze alles een keer meepakken.

Het zit hem vooral in de kleine dingetjes
Recent maakte Chanoe haar debuut in het Z1 met Jubel (El Capone x Gribaldi). Eigenlijk was ze niet helemaal goed voorbereid voor haar wedstrijd, maar ze wilde graag een meetpunt hebben voorafgaand aan de trainingsweek. Zo wist ze precies waar ze nog aan moest werken voor haar volgende wedstrijd. Chanoe vertelt over haar focuspunten van afgelopen week: “Het zit hem vooral in de kleine dingetjes. Ik wil hier graag werken aan de Z oefeningen en ze beter kunnen afwerken. Zo  wordt het geheel vanzelf beter”.

“Naarmate ik op een hoger niveau ga rijden, kom ik weer andere problemen tegen”
Ondanks dat Chanoe al vaker de Flexchair workshop had gedaan was het weer interessant, ze vertelt: “Ik heb een lichte vorm van scoliose en dat zie je altijd wel terug, maar steeds op een andere manier. Naarmate ik op een hoger niveau ga rijden, kom ik weer andere problemen tegen.” Op de flexchair wordt o.a. getest of je goed naar voren en naar achteren kan buigen. Bij Chanoe kwam hieruit dat ze heel makkelijk naar voren beweegt, maar in de stoel niet helemaal naar achteren kon bewegen. Chanoe gaat verder: “Op mijn protocol kreeg ik ook regelmatig terug dat ik meer moet gaat zitten, dus dat was heel grappig. Ik heb nu geleerd dat ik mijn benen meer moet openen, zodat ik makkelijker achterop kan zitten, wat ik weer nodig heb in de verzameling.”

Ook de Horsebeat workshop was heel waardevol geeft Chanoe aan: “Het verschil in hartslagen tussen de verschillende ruiters en paarden uit de groep was heel interessant. Zelf had ik een veel te hoge hartslag. Dat past wel bij wie ik ben, omdat ik altijd hoger zit in mijn ademhaling. Maar nu zag ik dat mijn paard ook een hoge hartslag heeft. Ze neemt dat waarschijnlijk van mij over, daarom is het extra belangrijk dat ik op mijn ademhaling blijf letten.

Niets is te gek
Naast de workshops en lessen heeft Chanoe ook een clinic bijgewoond van Tineke die Imke lesgaf. Chanoe, die zelf ook samen met haar moeder rijdt, vond het heel leuk om moeder en dochter samen bezig te zien. Daarnaast was het heel waardevol: “In de clinic zag ik dat ook topruiters ergens tegenaan lopen en het bij niemand vanzelfsprekend gaat. Het was interessant om te zien dat je met zoveel rust en doorzettingsvermogen er ook komt. Daarnaast vertelt Tineke er altijd verhalen bij, dat is heel gezellig. Je wordt hier echt bij de les betrokken en mag alles vragen, niets is te gek.”

“Ik raad het iedereen aan om hier naartoe te gaan”
Chanoe kijkt terug op een geslaagd trainingsarrangement: “Ik vind het altijd leuk om hier naartoe te gaan. Als je op maandagochtend komt dan staan ze je op te wachten en intussen ken ik het personeel. Als ik hier wegga heb ik altijd weer nieuwe paardenvrienden. Het is steeds weer een cadeautje om hier te mogen zijn en ik raad het iedereen aan om hier naartoe te gaan.”