flag en

Heel veel kwartjes gevallen – Trainingsarrangement Paard

Twee weken geleden was Eline Jansen één van de trainingsgasten van het 4-daagse trainingsarrangement. Na vorig jaar een geslaagde week bij Tineke te hebben gehad, keerde ze dit jaar terug naar Hooge Mierde om de fijne kneepjes van het vak nog verder te leren van Mischa Koot.

Fan van Gelderse paarden
Eline volgde de trainingsweek met hetzelfde paard als een jaar geleden, de 19-jarige, maar nog altijd hele fitte, Valentijn. Valentijn is een half Gelderse ruin, die Eline al als veulen zijnde van haar tante kreeg. Valentijn is pas sinds zijn 10e onder het zadel. Eline: “Het leuke aan een (half) Gelderse vind ik dat ze zijn zo lekker veelzijdig en dat het gewoon hele solide paarden zijn.”

Klaarstomen voor het Z
Begin augustus staat de eerste Z-wedstrijd van Eline en Valentijn op de planning. Hiervoor werden deze trainingsweek alle puntjes op de ‘i’ gezet. Eline vertelt: “Ik had als doel hier om hem meer in balans te krijgen. Want op zich kon ik al die oefeningen als appuyeren en galop-stap en stap-galop overgangen wel rijden, maar als je ze dan echt achter elkaar zet in een proef raakte ik soms de balans kwijt. En als je al niet meer lekker de wending doorkomt, dan gaat zo’n appuyement ook niet lekker. Nu hebben we het zo kunnen verfijnen dat het ook gewoon echt mooie appuymenten en mooie overgangen zijn. Ik heb me hier dus goed klaar kunnen stomen echt zo’n hele proef te rijden. ”

Focus op de ruiter
Eline laat weten fan te zijn van Mischa’s manier van lesgeven. “Wat ik heel erg fijn vind is dat Mischa heel erg duidelijk uitlegt hoe jij zélf moet rijden bij oefeningen. Sommige trainers zeggen alleen dat je paard iets moet doen, bijvoorbeeld ‘je paard moet meer buiging hebben’, maar Mischa legt die focus heel erg op jouzelf. Dat hielp mij ontzettend om een oefening beter te rijden. Ze is net een soort van mental coach af en toe. Dat is echt heel fijn. Dat focussen op de ruiter, is ook wel iets wat ik mee wil nemen als instructeur zijnde na het afronden van mijn instructeursopleiding.”

Kleine aanwijzingen, groot verschil
Eline vertelt dat vooruitgang enorm snel geboekt werd bij de lessen van Mischa. “In 20 minuten tijd werkten we aan het achterwaarts, overgangen stap-galop, galop-stap en keertwendingen. En allemaal ging het van ‘wel oké’ naar ‘oh dit gaat best wel goed’. Het zijn allemaal van die kleine aanwijzingen die toch een heel groot verschil maken. Er zijn gewoon echt heel veel kwartjes gevallen, die hier dan in een weekje ‘ff’ allemaal vallen, terwijl je daar thuis een half jaar over doet.”

Happy horse
Zowel Eline als Valentijn bevalt het verblijf in Hooge Mierde wel. Eline: “Dit is echt mijn vakantie. En het is hier gewoon zo mooi, ik word al helemaal blij van de omgeving hier. Mijn paard vind het hier evengoed heel leuk. Het is soms een beetje een lastige, maar nu kwamen wij hier aan en hij dacht echt oh dat is gezellig. Het is ook echt vakantie voor hem zo! Lekker door de plassen op de renbaan!” Die afwisseling zoekt Eline steeds vaker op en dat doet Valentijn goed. Eline vertelt: “We zijn nu ook steeds meer aan het springen. Ik ben namelijk de Instructeursopleiding ‘Basissport Allround’ aan het doen en daarvoor moeten we ook springen. Hij heeft hierin echt zijn roeping ontdekt en het is ook echt heel goed voor zijn koppie. Hij kan er z’n ei in kwijt. Verder merk ik dat sinds we meer springen, hij in de dressuur ook veel beter tot zijn recht komt. En of dat nou is omdat hij losser in zijn lijf is of dat dat meer iets psychisch is weet ik niet, maar hij gaat echt als een tierelier de laatste tijd.”

Ruitervoorkeuren
In dit arrangement vond de workshop ‘Ruitervoorkeuren’ plaats. Hierover vertelt Eline: “De theorie van de Ruitervoorkeuren vond ik ook echt super interessant. Het is waardevol je voorkeuren te kennen. Ik bleek van de kleine spieren te zijn, terwijl ik dacht meer van de grote spieren te zijn, dus dat geeft wel een mooi inzicht. Ook ben ik meer een topbeweger en werkt het daarom voor mij beter om een ophouding vanuit mijn schouders te maken in plaats van vanuit mijn lijf. Soms heb je dat een instructeur wel 100x iets tegen je kan zeggen, maar wil dat kwartje niet vallen. Bij de Ruitervoorkeuren leer je eigenlijk waarom dat kwartje niet valt. Jij zit dan gewoon net iets anders in elkaar en daar kon Mischa goed op verdergaan.” Vorig jaar volgde Eline de Flexchair workshop, iets waar ze nog altijd profijt van heeft vertelt ze. “Ik zit nu veel beter en veel meer in balans. En dat met één sessie, maar het is echt dat stukje inzicht dat je dan gegeven wordt.”

‘Supportive’ groep
Ook over de groep is Eline enthousiast. “De groep is super gezellig, het zijn allemaal mensen die echt willen leren, ieder op zijn eigen niveau. Verder is iedereen is heel samenwerkend en maken we allemaal filmpjes van elkaar. De barbecue vond ik ook top. Tineke en Joep en Fred en Desirée kwamen er ook bij zitten, dat gaf echt een hele familiaire sfeer.” Tot slot laat ze weten volgend jaar weer van de partij te zijn. “De volgende keer neem ik mijn andere, jonge paard ook mee en kom ik gewoon met twee paarden. Het is zo leerzaam!”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.

Onderstaande foto is gemaakt door mede-trainingsgast Marianne.