flag en

Handigheidjes krijgen om nog sneller te leren – Trainingsarrangement Paard

Piet Groen kwam twee weken geleden samen met zijn knappe vos ruin Eddie S (Apache x United) voor het eerst naar Academy Bartels voor een 4-daags trainingsarrangement van Imke. Deze enthousiaste ruiter uit Zaandam is bij vele ook bekend als nationaal jurylid. De trainingsweek stond voor hem dan ook niet alleen in het teken van zichzelf verbeteren als ruiter, maar ook het ontwikkelen van een nog beter oog als jurylid.

Handigheidjes krijgen om nog sneller te leren
Piet en de 12-jarige Eddie S starten ondertussen in de Inter I en leren graag nog meer. Lachend vertelt Piet: “Toch is dit echt mijn hobby. Ik heb maar één paard en dat is Eddie S. Talent heeft hij volop, dat bleek al als jong paard toen hij 3e bezichtigingshengst werd op de KWPN hengstenkeuring. Gelukkig voor mij werd hij niet goedgekeurd, anders had ik hem nooit kunnen kopen. Ondertussen heb ik hem al 7 jaar. Helaas hebben we in deze jaren er twee keer een halfjaar uitgelegen door een blessure bij mij en bij hem, maar nu zijn we weer helemaal fit en klaar om meer te leren.”

Een specifiek doel waar op getraind moest worden tijdens het trainingsarrangement had Piet niet. Hij vertelt: “Het is niet dat we een probleem hadden of een specifieke oefening wilde leren in deze dagen. Ik wilde vooral leren hoe ik sneller iets kan leren. Dat klinkt misschien gek, maar hier hebben ze zoveel handigheidjes waardoor ik en mijn paard veel sneller stapjes kunnen maken.”

De sfeer is hier zó open
Door een enthousiaste stalgenoot werd Piet gewezen op de trainingsarrangementen, maar nu hij het zelf heeft kunnen ervaren, is hij zo waar nog enthousiaster. “Ik vind het fantastisch dat ze bij Academy Bartels de basissport zo naar binnen halen. Stiekem had ik verwacht dat je op deze trainingsarrangementen voornamelijk subtop-ruiters tegen zou komen, maar niets is minder waar. Er rijden ook gewoon B- en L-ruiters mee. Dat vind ik echt super tof. Ook voor deze ruiters is het namelijk heel leerzaam.”

Iets anders dat Piet enorm waardeert tijdens zijn verblijf is de openheid. “Ik heb wel eens bij andere stallen dergelijke trainingsweken gevolgd, maar vaak mocht je dan in bepaalde gedeeltes op het terrein niet komen, of werd je verplicht om bepaalde dingen voor je te houden en dus niet naar buiten te brengen. Hier is dat helemaal niet. Je mag overal bij zijn, alles meemaken en iedere training of les op het terrein volgen. Dat vind ik heel bijzonder en mooi om te zien. Het bevestigt mijn gevoel dat ze hier geen dingen doen die niet door de beugel kunnen en echt alles gericht is op correct en paardvriendelijk trainen. ”

Jury-oog ontwikkelen
Dat het mogelijk is om alles te volgen en mee te maken, daar maakt Piet dan ook graag gebruik van. “Ik vind het heel interessant om Tineke of Imke les te zien geven aan andere ruiters. Zeker de lessen aan de buitenlandse ruiters die in de voorbereiding naar de Olympische Spelen zitten. Ik ga dan op gehoorafstand zitten van de instructeur, zodat ik alles kan volgen. Door te kijken, te luisteren naar de tips en eventuele vragen te stellen, merk ik dat ik weer nieuwe inzichten krijg. Hierdoor ontwikkel ik mijn jury-oog verder, wat handig is tijdens het jureren van de Nederlandse subtop.”

Enorm waardevol en leerzaam
Op de vraag of Piet nog eens terug komt, is hij heel duidelijk. “Zeker! Sterker nog, het volgende arrangement hebben we al geboekt. Ik merk dat deze dagen enorm waardevol en leerzaam voor mij en Eddie S zijn geweest. Als ik een korte beschrijving zou moeten geven van deze week is dat: Gezellig, heel open en een trainingsmethode die op een fijne manier wordt uitgelegd. Echt, ik ben een en al lof.”

Benieuwd naar meer reacties van onze trainingsgasten? Bekijk dan ook de reviews van andere gasten.