flag en

Grondwerktraining: een waardevolle aanvulling Paard

Saskia Veenhuis komt regelmatig voor de trainingsarrangementen naar Academy Bartels. Naast een fulltime baan traint ze de 8-jarige Gulliver (Ziesto x Houston). Ze heeft de ruin al ruim 3,5 jaar onder het zadel en heeft hem opgeleid tot klasse M1. Saskia is een veelzijdige amazone. Zo heeft ze vroeger gesprongen en eventing gereden, maar haar hart ligt bij de dressuur.

In de afgelopen twee jaar heeft Saskia al vier trainingsarrangementen gevolgd, twee van Imke en twee van Mischa. De afwisseling van instructeur vindt ze erg prettig. De grondwerktraining met Rodrigo deze week was nieuw voor de combinatie en is volgens Saskia van grote toegevoegde waarde. Ze vindt het prettig die iemand die vanaf de grond met haar paard heeft getraind kon vertellen wat hij van het paard vindt. “Rodrigo vertelde me dat Gulliver net een harmonica is. Ik moet er met hem aan gaan werken dat hij wat langer wordt en dat hij er zelf aan gaat ‘trekken’. Vanuit die lagere en ronde houding moet ik hem millimeter voor millimeter weer korter maken. Dat moet ik doen door overgangen en tempowisselingen te rijden, zo komt zijn achterhand er meer onder. Het is belangrijk dat Gulliver leert om vertrouwen te hebben in zijn eigen lichaam.”

De tips van Rodrigo heeft Saskia meegenomen naar haar rijlessen met Mischa. Rodrigo kwam nog even kijken hoe het ging en gaf ook daar weer zijn bevestiging van wat hij op de grond had gevoeld. Saskia vindt het onwijs fijn dat alle onderdelen van het trainingsarrangement op elkaar aansluiten: “ik merk dat er onderling veel wordt overlegd. Men weet hier van elkaar waar ze mee bezig zijn. Als ruiter ben je daar onwijs mee geholpen.”

De resterende dagen heeft Saskia gewerkt aan het rechtrichten van haar paard. De tips die ze gedurende de week krijgt van de diverse instructeurs neemt ze mee naar huis. Dit betekent ook dat ze met zichzelf aan de slag gaat. “De inzichten die ik heb gekregen tijdens de training met de Flexchair heb ik meegenomen in de fitnessles. Hier heb ik met name geoefend op mijn balans, daar kan ik nog veel winst behalen. Dat betaalt zich dan te zijner tijd ook uit tijdens het rijden met Gulliver.” Als laatste geeft ze aan dat het fijn is om vier dagen lang alleen maar bezig te zijn met haar paard en dingen te ondernemen die ervoor zorgen dat ze als combinatie groeien. “Je werkt vier dagen lang erg hard, leert ontzettend veel, doet nieuwe inzichten op… Maar dat alles voelt nog steeds aan als een welverdiende vakantie voor jou en je paard. Ik kan niet wachten om thuis aan de slag te gaan en over een tijdje weer terug te komen!”