flag en

Goed voorbereid een klasse hoger Paard

“De Keizer is mijn droompaard, niemand had verwacht dat wij het ooit zo ver zouden schoppen!”, zijn de lovende woorden van Milou. Al sinds 2017 reist de 28-jarige amazone regelmatig af naar Hooge Mierde. Na haar eerste training in augustus 2017 boekte ze direct resultaat; ze won haar debuut in het ZZ-Zwaar. “Dat heb ik allemaal te danken aan Imke. Een week trainen bij Academy Bartels staat gelijk aan maanden thuis trainen.” Milou heeft haar 11-jarige paard meegenomen die, boven alle verwachtingen uit, hersteld is van een heftige beenblessure. Na een lange revalidatie en training heeft de combinatie zich weten terug te knokken en rijden ze weer op hun oorspronkelijke niveau, het ZZ-Zwaar. “Het karakter, doorzettingsvermogen en zijn werklust hebben ervoor gezorgd dat hij beter werd. Hij gaat altijd voor het meest haalbare, ook tijdens de wedstrijden. Hij geniet intens van het grote publiek en de entourage van zo’n wedstrijd. De Keizer doet dan nog een tandje extra zijn best, dat is zo gaaf!”, vertelt Milou. De combinatie bereidt zich nu voor op hun debuut in de Prix St. Georges. “Vandaar dit ik weer terug ben voor een training bij Imke. Ik wil zeker weten dat alles klopt en we er een mooi debuut van maken.”

Tijdens de trainingen met Imke blijven er voor Milou een paar aandachtspunten keer op keer terug komen, maar dat vindt ze niet erg. “Net als in 2017 werk ik ook nu nog steeds aan het verbeteren van mijn houding en zit, maar focussen we ook op rechtrichting en tempocontrole. En net als altijd geeft Imke mij hier veel huiswerk voor, maar dat ben ik gewend en is van harte welkom, haha!” De rest van de week focust Milou zich op het rijden van een nette proef. Hierbij gaat ze terug naar de basis, want hoe beter de basis des te makkelijker het rijden van een proef wordt.

Een hoogtepunt en tevens belangrijk leerpunt deze week voor Milou is het inzicht dat ze wierf tijdens de training met de Flexchair. Hier kwam ze er namelijk achter dat haar rechterhersenhelft sneller reageert dan de linker, en dus ook sneller leert en dingen oppikt. “Het was heel bijzonder om dit als bevinding te horen maar het was daarmee ook volstrekt onduidelijk wat ik ermee moest. Want hoe ga je hiermee aan de slag?” De trainers bij Academy Bartels weten dat gelukkig en hebben Milou hele fijne en eenvoudige handvatten aangereikt. “Tijdens mijn les diezelfde middag moest ik tijdens het rijden van appuyementen met mijn rechteroog meekijken naar links. Dat maakte direct een wereld van verschil, echt heel bijzonder! Iedere keer dat ik terug kom leer ik weer iets heel bijzonders en zit het verschil hem voor mij echt in de details. Ik kan het iedereen aanraden om deel te nemen aan een training bij Imke, Tineke of Mischa. Samen met hun ga je in op bepaalde details en ongeacht de doelen die je aan het begin van de week stelt, ga je met zo’n bak extra kennis en inzichten naar huis dat het haast lijkt alsof je twee maanden in training in een paar dagen hebt gestopt. Het is écht de moeite waard, voor ruiters en amazones op alle niveaus!”

Als we Milou vragen naar haar plannen na deze training is dat net als in 2017 het maken van haar debuut op het volgende niveau. “Dit keer starten we in de Prix St. Georges. Ik heb nog niet eerder op dit niveau gereden dus ik ben best zenuwachtig. Maar met de opgedane kennis en het vertrouwen van Imke weet ik dat we er alles aan hebben gedaan om een goede voorbereiding te treffen. Maar het belangrijkste is dat we er samen van genieten – en dat gaan we doen!”