flag en

Genoeg informatie om een halfjaar vooruit te kunnen- Trainingsarrangement Paard

Vijf jaar geleden werkte de Belgische Francesca Hoefnagel als stagiaire bij Academy Bartels. Na deze ervaring nam ze zichzelf voor dat als ze ooit een jong, eigen paard zou hebben, ze een trainingsarrangement zou komen volgen. Afgelopen week was het dan zo ver! Met de 4-jarige Rockstar (v. Indian Rock) volgde ze het 6-daagse trainingsarrangement Ruitervoorkeuren van Imke.

Kleine aanpassingen, grote veranderingen

Als er gevraagd wordt waarom Francesca juist met een jong paard naar Academy Bartels wilde komen, vertelt ze: “Juist met een jong paard vind ik het heel belangrijk om meteen goede instructie te krijgen. Ik leer mijn paard liever meteen het goede aan onder begeleiding van Imke, dan dat ik na twee jaar rijden hier kom en er wellicht eerst verkeerde dingen afgeleerd moeten worden.”

Met de 4-jarige Rockstar was Francesca vooral op zoek naar een bevestiging of haar trainingsplan goed is voor dit type paard. Daarnaast is er veel gewerkt aan de basis. Francesca: “Het is zo knap hoe Imke, zonder de details uit het oog te verliezen, met hele kleine aanpassingen zo’n enorm grote veranderingen bij mijn paard weet te bereiken. Ook bij andere ruiters zie ik haar dit doen, dat vind ik zo tof!”

Nog nooit van Ruitervoorkeuren gehoord

Het was voor het eerst dat Francesca hoorde van ‘Ruitervoorkeuren’, maar dat maakte het zeker niet minder interessant. Ze vertelt enthousiast: “In de ochtend werd de theorie uitgelegd, waarbij er al hele herkenbare dingen boven kwamen. In de middag werd de theorie in de praktijk gebracht tijdens een les. Ik zit van nature te veel op rechts. Dat wist ik al. Mijn manier om dit op te lossen was echter altijd om mijn rechterheup een beetje te liften. Tijdens de ruitervoorkeuren-les kreeg ik de tip om naar de linkerkant van mijn zadel te ‘schuiven’ i.p.v. mijn rechterheup te liften, zodat het makkelijker is om mijn zit gelijk te houden. En dit werkte heel goed! Direct voelde ik dat Rockstar losser ging bewegen en ook het aanspringen in de rechtergalop ging ineens veel beter. Onbewust blokkeerde ik hem altijd met mijn zit in deze overgang. Dit was dus een van de hele fijne en praktische tips!”

‘Stick to the plan’ is makkelijk. ‘Trust the system’ is dat niet altijd.

Zoals gezegd was dit arrangement voor Francesca een meetmoment om te kijken of haar trainingsplan correct is voor Rockstar. Ze vertelt: “Ik ben de trainingen met een open blik gestart, zodat ik ze later kon vergelijken met mijn normale trainingen. Gelukkig kreeg ik na een paar lessen al de bevestiging dat ik op de goede weg ben met Rockstar. Dit is ontzettend fijn om te horen. ‘Stick to the plan’ vind ik namelijk niet moeilijk, maar ‘Trust the system’ is dat soms wel. Zeker als je het systeem zelf ‘bedacht’ hebt.”

De kracht is de persoonlijke benadering

Ondanks dat Francesca al bekend was met Academy Bartels, was dit de eerste keer dat ze het trainingsarrangement als klant meemaakte. “Het is echt heel leuk. De groep is heel divers, wat ik juist leuk vind. Zo probeer ik alle lessen, van zowel andere trainingsgasten als Academy ruiters, te volgen. Wat me hierbij opvalt is de persoonlijke benadering. Elke combinatie heeft zijn eigen ‘problemen’ en de theorie is natuurlijk altijd gelijk, maar de praktische toepassing van deze theorie wordt echt specifiek aangepast op de betreffende combinatie. Dat persoonlijke vind ik echt de kracht van Academy Bartels.”

Ook het programma, bestaande uit lessen, workshops en ‘rust’-momenten, bevalt Francesca goed. “De tijd tussen de lessen en workshops in, vind ik erg prettig. Tijdens deze dagen krijg je zo veel informatie, dat ik die tijd graag gebruik om alle informatie te verwerken. Uiteindelijk kan ik met al deze informatie zeker een halfjaar vooruit met mijn paard!”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.