flag en

Even voorstellen: Pauline Leffelaar Paard

Enige tijd geleden zijn we in de rubriek ‘Maak kennis met’ gestart met het voorstellen van de huidige paarden. Nu maken we ook graag een begin met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we met de rubriek ‘Even voorstellen’. We trappen af met Pauline Leffelaar, leerlinge van Imke en Tineke.

Pauline is afkomstig uit Aerdenhout, nabij Haarlem, en traint in januari 2021 vijf jaar op Academy Bartels. De inmiddels bijna 24-jarige amazone maakte kennis met de familie tijdens een trainingsarrangement waaraan ze op 17-jarige leeftijd deelnam.

Van B-niveau naar Lichte Tour
Haar ‘paardenavontuur’ begon op de lokale manege, waar ze als meisje van vijf jaar startte met paardrijlessen. Op 12-jarige leeftijd kreeg Pauline haar eerste pony. Onder leiding van haar lokale trainer reed de combinatie naar het Z2. Op haar 15e maakte ze de overstap naar de paarden en kreeg ze ‘Bommy’. Bon Ami, zoals zijn volledige naam luidt, werd geheel door Pauline opgeleid. Ze startte in de klasse B om uiteindelijk in de Lichte Tour uit te komen. In 2018 werd Bon Ami verkocht en nam Pauline plaats in het zadel van Don Presidente (v. Dauphin), die in eigendom is van familie Smarius en Academy Bartels.

Goed team
“Ik rijd Don Presidente sinds september twee jaar. In het begin moesten we erg aan elkaar wennen en was het best zoeken. Hij en Bommy zijn totaal verschillende paarden. Bon Ami was heel sensibel en moest spreekwoordelijk met zijden handschoentjes worden behandeld. Don P. is een echte hengst, waarop je soms even duidelijk moet zijn, hij is liever lui dan moe. Na een tijd zijn we op wedstrijd gestart. Meteen in de Prix St. Georges. Nu, na de nodige kilometers en wedstrijden gereden te hebben, hebben we wel bewezen dat we een goed team zijn”, lacht ze trots. De combinatie komt inmiddels uit in de U25 en behaalde onlangs een persoonlijk record van 68,97%. Dit was goed voor de eerste prijs in de gecombineerde Zware Tour rubriek.

Paardenmeisje vs. student
Pauline is woonachtig in Utrecht. Na het succesvol afronden van de Bachelor Bedrijfskunde aan de Open Universiteit, volgt ze nu de Master Business Administration in Amsterdam.

“Ik vind het erg interessant hoe bedrijven werken en innoveren. Bij de Open Universiteit studeerde ik vooral online en door de coronatijd geeft de Universiteit van Amsterdam de colleges ook voor het grootste deel online. Hierdoor kan ik mijn studie goed combineren met de paarden. Meestal slaap ik twee nachten per week in Hooge Mierde en zo kan ik dus altijd vier dagen trainen. Ik heb eigenlijk een soort dubbelleven”, grapt ze. “Hier ben ik een echt paardenmeisje en thuis, in Utrecht een echte student. Mijn vriendinnen uit Utrecht hebben niks met paarden, maar ze zijn mij op de laatste wedstrijd in Houten komen aanmoedigen. Ze waren enorm trots dat ik de eerste prijs had gewonnen!”

Concrete ambitie
Pauline traint twee van de vier dagen zelfstandig en de andere twee dagen heeft ze les van Imke of Tineke. De amazone heeft een concreet doel: “Ik hoop op korte termijn de scores te halen om ook internationaal te mogen starten. Dat mag wanneer je twee keer 65% of meer hebt gereden op een kadervormingswedstrijd. Een beetje balen dat de afgelopen wedstrijd geen kadervormingswedstrijd was”, vertelt ze. “En uiteindelijk is mijn ambitie om in de ‘echte’ Grand Prix mee te rijden.”

Opvolging
In de stallen van Academy Bartels wordt ook de opvolger van Don Presidente al opgeleid. Paulines eigen paard, de knappe 6-jarige ruin Jackpot (Dream Boy x Wynton). “We hebben Jackpot als 3-jarige aankocht. Een leuk paard met een speels karakter, die zich mooi begint te ontwikkelen. Lars (op T Hoog) heeft hem de eerste jaren getraind en ik rijd hem nu steeds vaker zelf. Met Lars heeft hij wedstrijdervaring op M-niveau. Zelf hoop ik hem volgend jaar in het Z1 uit te kunnen brengen. We zijn de wissels aan het oefenen, dus misschien starten we ook wel Z2. We hebben geen haast, hij is nog jong. Ook met hem is mijn ambitie in de subtop mee te rijden, hopelijk tot op Zware Tour-niveau. Als dat lukt en ik de paarden straks kan combineren met een leuke en uitdagende baan, ben ik meer dan tevreden”, besluit Pauline gemotiveerd.