flag en

Even voorstellen: Dasha Selezneva Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met Pauline Leffelaar, Elise Kettner en Mallika Shankar. Dit keer stellen we graag Dasha Selezneva aan jullie voor, leerlinge van Imke.

Dasha is geboren en opgegroeid in Moskou, Rusland. “Op 8-jarige leeftijd ben ik begonnen met paardrijden. Ik startte bij de ponyclub. Daarnaast tenniste ik fanatiek, op professioneel niveau en volgde ik na school musical les. Lekker druk dus”, start ze haar verhaal. Op haar elfde is ze zich gaan focussen op één sport; paardrijden. Toen ze 13 jaar was kreeg ze haar eerste eigen paard. Met haar toenmalige trainster trainde Dasha voor haar eerste wedstrijden op Children-niveau toen haar paard geblesseerd raakte. “Ik kreeg toen de mogelijkheid het ervaren Grand Prix paard van Maria te rijden. Hierdoor leerde ik de oefeningen voor de hogere klassen.”

Niet veel later kocht haar vader de KWPN ruin Sandro Vittorio (Jazz x Winckenburgh), die de roepnaam Zuzu kreeg. Om haar ambities te vervullen ging ze trainen bij Tatiana Makarova, die destijds ook in Moskou woonde en les gaf. “Dit beviel heel goed en we boekten in een paar maanden tijd veel vooruitgang. We behaalden goede resultaten bij de Junioren. Via Tatiana kwamen we in contact met Academy Bartels, en toen zij terug naar Nederland keerde, verhuisden wij mee. Want zo een kans krijg je niet twee keer. Dat was in de zomer van 2019”, gaat ze verder.

Nieuwe troef
Eenmaal gesetteld in Nederland, startte de zoektocht naar een nieuw paard. “Ongeveer een jaar geleden kochten we Don Jour (Don Frederico x Lauries Crusador). Een hele grote zwarte ruin uit 2010. We hadden een wat lastigere start en het duurde een paar maanden om elkaar goed te leren kennen, maar dat gaat nu gelukkig goed. Mede dankzij Imke en Lars (op ’t Hoog).”

“Deze zomer zijn Don Jour en ik een aantal keer succesvol Z2 gestart en nu trainen we richting Young Riders niveau. Omdat Don Jour zo groot is, zijn de halve pirouettes bijvoorbeeld nog best lastig, daar trainen we nu rustig verder op.”

“Ik ben erg ambitieus, soms te, en met tijden ook wel emotioneel, dat moet ik leren beheersen. Trainen met Imke heeft me daarbij al erg geholpen. Ze voelt me heel goed aan en kan me daardoor super begeleiden. Dat is met Don Jour extra fijn. Het is een gevoelig paard, en dat moet ik leren managen. Want hij heeft zeker de kwaliteit”, vertelt ze openlijk.

Studie
Nog in Rusland, sprak het Dasha al aan om in Nederland te komen studeren, vertelt ze. “De niveaus van zowel universiteiten als in de dressuur liggen hier hoger. Het onderwijs in Rusland is meer gericht op gangbare beroepen, bijvoorbeeld dokter. Ik ben in september gestart met de opleiding Equine Sport and Business aan het Van Hall Larenstein in Arnhem. Zo een opleiding bestaat in Rusland misschien niet eens. Het eerste trimester zit erop en ik vind het leuk. Sommige vakken zijn wat lastiger, dus het is een mooie uitdaging. Ik heb mijn rijbewijs afgelopen zomer in Rusland gehaald, maar heb hier nog geen auto, dus het is voor mij extra praktisch dat door Corona nu alle informatie online beschikbaar is. Jammer daardoor is wel dat ik nog maar weinig studiegenoten heb ontmoet. Wel online, maar niet persoonlijk en dat is toch anders.”

Europees Kampioenschap
De in 2001 geboren amazone ambieert een plek in het Russische Young Riders team voor het komende EK. Maar aan ambities gaan verder. “Ik zou dan ook graag bovenaan meerijden. Met een mooie score in de top 5 bijvoorbeeld. Je mag dromen, toch?!”, lacht ze. “En de Olympische Spelen is mijn lange termijn ambitie”, besluit ze met een lach.