flag en

Even voorstellen: Claire Slingerland Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met Pauline Leffelaar, Elise Kettner, Mallika Shankar, Dasha Selezneva en Maria Eleni Tourkomani. Dit keer stellen we graag Claire Slingerland aan jullie voor, leerlinge van Imke en Tineke.

Sinds september traint en verblijft de Nederlandse Claire Slingerland met twee paarden op Academy Bartels. Claire groeide samen met haar twee broers op in Frankrijk. Daar woonde ze met haar ouders nabij La Baule. Het gezin woonde ook nog drie jaar in Abu Dhabi.

Le Cadre Noir 
De bijna 23-jarige studeerde en werkte tot vlak voor haar komst naar Hooge Mierde aan Le Cadre Noir in Saumur. “Dit is nu de Franse nationale rijschool en werd opgericht als elitecorps en opleidingsinstituut voor de cavalerie van de Franse krijgsmacht. De naam is ontstaan omdat dat de officieren zwarte uniformen droegen om hen te onderscheiden van de gewone ruiters. Men beoefent er nu dressuur, springen en eventing. Ik ben er in augustus 2017 gestart. In het eerste jaar heb ik mijn diploma behaald om les te geven en in de twee jaar daarna heb ik er als stalruiter gewerkt voor mijn trainer”, gaat ze van start.

Studeren 
“Op ongeveer dertig minuten van Saumur hebben we een huis gekocht, met stallen. Het wordt momenteel verbouwd, en het plan is dat ik er mijn eigen stal ga opzetten. Ik vind het fijn te weten hoe de toekomst eruitziet en waar ik naartoe werk. Toen bleek dat ik na mijn opleiding aan Le Cadre Noir niet meteen naar het nieuwe huis kon, werd ik toch ietwat zenuwachtig”, vertelt Claire lachend. “Mijn vader heeft, zonder dat ik het wist, een mail gestuurd naar Academy Bartels. Ik vind het superfijn dat we hier deze periode kunnen trainen. Door mijn opleiding heb ik de laatste drie jaar weinig tijd voor mijn paarden en mezelf gehad. Het is goed nu even daarin te kunnen investeren. En een mooie gelegenheid om te zien waar we staan. De Franse cultuur en ook het rij-niveau is toch heel anders dan hier.”

Deze ‘vrijetijd’ heeft de amazone ook aan het denken gezet: “Ik heb de afgelopen tijd goed nagedacht over de toekomst. Dat komt onder andere omdat ik een paar keer flink van het paard ben gevallen. Dat heeft me doen besluiten de paarden te gaan combineren met studeren. In september start ik met de universitaire studie psychologie. Frankrijk kent geen deeltijdopleidingen, daarom ga ik de studie online volgen. Voor examens moet ik dan naar Parijs. Daarna zou ik me graag specialiseren in sport psychologie. Het begrijpen en kunnen helpen van mensen, en dat in combinatie met paarden, dat is wat ik wil doen.”

Nederlandse kader scores
Claire komt niet uit een paardenfamilie, maar is als 6-jarig meisje gestart met paardrijden op de ponyclub. “Ik heb meerdere sporten beoefent, maar paardrijden vond ik het allerleukst. Toen ik 9 jaar was, reed ik drie tot vier keer per week op ons leasepaard. Het was een ouder paard, waarmee springen niet meer kon. Zo is mijn interesse in dressuur gegroeid. Op mijn elfde reed ik mijn eerste dressuurwedstrijd.”

Inmiddels heeft ze meerdere paarden: een bijna 9-jarige hengst, Moschino (Zhivago x Warkant) genaamd, en de 7-jarige merrie Dyor (Soliman x Lawrence). En twee bijna twee-jarige hengsten, die in België op de wei staan. “Moshino kochten we als net zadelmakke 4-jarige hengst in België. Ik droomde altijd al van een zwarte hengst. Het is een pittig paard, en we leren veel van elkaar. De merrie is een halfzus van mijn eerste paard, die enorm veel voor me heeft betekend. Dat we Dyor in juli van dit jaar konden kopen, is heel speciaal voor mij. Ze lijkt ook erg op mijn eerste paard, ze hebben hetzelfde hoofd. Ik hoop in de toekomst een veulentje te kunnen fokken uit haar”, vervolgd Claire.

Beide paarden lopen momenteel naar het Z1-niveau toe. Dat is wel prettig geeft ze aan. “Hopelijk kunnen we in het nieuwe jaar weer starten en naar de Subtop toewerken. Mijn droom en ambitie is om U25 Grand Prix te rijden, liefst met Nederlandse kader scores. En uiteindelijk deelnemen aan de Olympische Spelen. Voor het Nederlandse team! Ik zou ook de Franse nationaliteit kunnen aanvragen, dan maak ik wellicht meer kans, maar dat is de laatste optie”, lacht ze.

Kleine maar zekere stappen
“Ik heb op dit moment les van Imke en Tineke. De trainingsmethode hier sluit grotendeels aan op mijn eerdere opleiding, maar er zijn ook verschillen. Zo moet ik mijn handen een stuk lager houden dan in Frankrijk. Ik heb altijd in het Frans les gehad, en het lijkt wel alsof het nu, in het Nederlands, beter binnenkomt. We gaan daardoor goed vooruit. Soms met kleine, maar wel zekere stappen. Dat is het belangrijkste! Ik heb hier geleerd dat ik nog beter moet leren voelen en dat wat je van je paard verwacht, je ook van jezelf moet verwachten. Twee atleten moeten één worden. Daarom train ik zo’n vijf keer per week ook zelf in de fitness.”

“Ik blijf waarschijnlijk tot dit voorjaar, dan ga ik terug naar Frankrijk. Ik hoop hier dan wel te kunnen blijven trainen, bijvoorbeeld eens in de twee maanden. Ook zou ik graag in Nederland wedstrijden blijven rijden, met de hoop mijn droom te kunnen vervullen”, besluit Claire.