Eerste clinic Rodrigo Laserna zeer goed ontvangen Paard

Afgelopen zaterdag gaf Rodrigo Laserna bij Academy Bartels een clinic over de training ‘vanaf de grond’, zoals hij dat geleerd heeft bij de Royal Andalusian School of Equestrian Art in Jerez. Als zoon van een Colombiaanse veehouder leerde Rodrigo paardrijden voordat hij kon lopen, zo vertelde hij in zijn inleiding. “In mijn jeugd reden wij als cowboys om de runderen op te drijven, maar ik raakte toch geïnteresseerd in de dressuurmatige training van paarden en vertrok na mijn schooltijd naar Spanje voor een opleiding bij de Olympische ruiter Rafël Soto en later bij de rijschool in Jerez, Andalusië”.

Nadat hij zijn opleiding afrondde en deelnemer was aan de befaamde uitvoeringen en demonstraties van deze ‘Spaanse Rijschool’, werd Rodrigo als trainer uitgezonden naar de bekende Heilan stal in China. Dit is waar hij de trainers van Academy Bartels ontmoette. Via die omweg belandde Rodrigo in Hooge Mierde, waar hij nu parttime in dienst is en een carrière als trainer en wedstrijdruiter in de dressuursport wil opbouwen.

In de rijbaan liet Rodrigo zien hoe hij samenwerkt met Imke, waarbij hij Imke’s paard Floratio eerst aan de hand loswerkte waarna Imke een prachtige demonstratie vanuit het zadel gaf. Aansluitend werkte Rodrigo nog met een aantal paarden van de deelnemers van deze trainingsdag. Als belangrijkste uitgangspunten benadrukte Rodrigo: vertrouwen, ontspanning, recht richten en coördinatie. “Ik ben voortdurend op zoek naar ‘happy reactions’ (blije reacties) bij mijn paarden. Ze moeten plezier krijgen in dit werk”, aldus Rodrigo. Op 6 april is de volgende clinic van Rodrigo, die reeds is vol geboekt. Bij voldoende belangstelling volgen meerdere data later in het jaar.