flag en

Een trainingsarrangement – anders dan anders Paard

Afgelopen week vond een trainingsarrangement van Mischa Koot plaats, waarbij een groep van acht instructeurs van de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship deelnam (NCSAH). Een van de gasten was Anneloes Borneman (30) die samen met haar 15-jarige Andalusiër Duc naar Hooge Mierde afreisde.

Anneloes startte bij de NCSAH met de eigenarencursus, daarna volgde de instructeursopleiding. Hierdoor kreeg ze interesse in wedstrijden rijden, want dat had ze daarvoor nog nooit gedaan. Via haar docent kwam ze in aanraking met Duc. Inmiddels is ze vijf jaar een combinatie met hem en rijden ze dressuurwedstrijden op Z1-niveau. “Het is leuk om te zien dat ook Andalusiërs welkom zijn bij Academy Bartels, ze hebben toch een ander bewegingspatroon. Mischa pakt het echt goed aan met het ras,” vertelt Anneloes.

 

Omdat Anneloes zelf ook instructeur is leert ze naast het rij-technische aspect ook van de manier van lesgeven. “Mischa gebruikt veel beeldspraak, dat vind ik heel knap. Ze hanteert een logische opbouw met een helder startpunt dat per dag wordt uitgebreid.” De amazone gaf aan deze week te hebben gewerkt aan spanning bij het paard. “Als Duc of ik spanning opbouwt dan ga ik te veel nadenken, ik moet dan meer met gevoel blijven rijden. Mischa speelde hier op dag één gelijk goed op in. Het was grappig om te zien dat ook dit probleem bij de flexchair naar boven kwam”, zegt ze lachend. Ze vindt het goed om te zien dat de lessen en de training met de flexchair zo goed op elkaar aansluiten. “Ik heb geleerd in een situatie van spanning eerst terug te gaan naar het voelen van het ritme. Op de flexchair heb ik bewust gevoeld dat je het denken kunt uitschakelen”, vervolgt ze.

Het was extra leuk dat Anneloes deze week samen met de andere instructeurs van de NCSAH kon volgen. “We hebben veel bij elkaar gekeken en Mischa nam ons ook mee in de lessen van anderen. Ze geeft echt goede uitleg en bruikbare tips, die ik ook zeker ga meenemen in de toekomst. Een goede tip die ik kreeg tijdens een les was het wisselen van been op een rechte lijn in draf. Zo kun je kijken of je paard écht recht is.”