flag en

Een compleet ander paard – Trainingsarrangement Paard

Afgelopen week was Angela Heuvelman één van de trainingsgasten van het 4-daagse trainingsarrangement van Imke. Angela wilde al heel lang een trainingsarrangement komen volgen, maar nu een vriendin haar meevroeg kwam het er dan ook echt van. Samen verbleven ze in Hooge Mierde voor een hele leerzame én gezellige week.

Doel behaald
Over haar eerste indruk vertelt ze, nog uitstappend over de renbaan,: “We werden heel gastvrij ontvangen en de paarden staan er heel fijn en rustig bij. Een goed gevoel vanaf het eerste moment.” Angela runt nabij Etten-Leur Stal Heuvelman waarmee ze zich hoofdzakelijk richt op dressuurinstructie en het trainen van paarden en pony’s. Ze volgde de trainingsweek met haar zelf gefokte paard Legacy. Legacy is een 5-jarige ruin van Formidable x Pion. Ze vertelt: “Legacy was voor mij een hele lastige. Hij is heel erg kijkerig en niet makkelijk ergens doorheen te sturen. Ik kon daardoor ook niet echt ergens anders heen. We zijn dan ook nog niet op wedstrijd uitgekomen. Dat had gewoon geen nut met die hoge spanning. Mijn doel was om hier te kijken of het mij ging lukken om op een ander terrein toch de ontspanning in het rijden te gaan vinden. En dat is gelukt!”

Het probleem
Al snel kwam een belangrijke versterker van het probleem naar voren. Angela: “Een groot deel van die spanning kwam doordat hij ook heel veel spanning in zijn lijf had en ik dat vasthield. Bij Imke was het eigenlijk al binnen 10 minuten duidelijk dat dat het grote probleem was, maar voor mij was het echt een enorme stap. Vanaf de flexchair de dag erna en de lessen die daarna volgden, heb ik echt een compleet ander paard onder me gekregen.”

Flexchair
Een heel groot gedeelte van het probleem bleek dus inderdaad in haar houding en zit te zitten. Angela legt uit:  “Doordat hij zo schrikkerig is, ging ik me eigenlijk klem zetten in het zadel. Hij bouwt spanning op en ik maakte het erger door mezelf dan ook vast te zetten. De flexchair was echt een eye-opener voor mij. Ik had zoiets van ‘dat ik daar zelf niet op gekomen ben zeg’. Daarbij kwam naar voren dat ik onderuit ben gaan zitten en mijn bovenbenen ben gaan sluiten in plaats van mijn zit te openen en op mijn zitbeenknobbels te gaan zitten om hem ergens langs te rijden.”

De lessen
Tijdens de les Mischa die na de Flexchair workshop plaatsvond, heeft Angela dan ook vooral aan haar zit gewerkt. “Ik moest mijn rechterbeen lang maken en mijn zit openstellen. Dat was echt een mega verschil voor mij. Toen kwam ik pas echt recht boven mijn paard te zitten.” Met Imke heeft ze vooral gewerkt aan het rechtrichten en het stukje ontspannenheid daarbij. “Eigenlijk heb ik het complete plaatje wel mee mogen maken!” vertelt ze enthousiast.

Leuke groep
Ook over de groep was Angela erg te spreken. “We hebben lekker met z’n allen gegeten ’s avonds en we helpen elkaar ook allemaal, dat geeft een heel vertrouwd gevoel. Het niveau verschilt wel behoorlijk binnen de groep, maar dat is eerder een toegevoegde waarde dan een belemmering. Het is namelijk heel leerzaam om met de trainingen van de anderen mee te kijken en te zien welke tips zij krijgen, juist op al die verschillende niveaus.”

Toekomst
Angela ziet de toekomst met Legacy positief tegemoet: “Ik heb veel meer vertrouwen en ik kan nu ook echt verder met hem echt op te leiden in plaats van alleen maar met die spanning bezig te zijn.” Binnenkort wil ze Legacy ook uit gaan brengen op wedstrijden, maar het rijden van externe trainingen en clinics heeft voor haar op dit moment eigenlijk nog meer waarde dan het vlekkeloos doorkomen van een proefje. “Ik wil hem binnenkort eerst een paar keer in de L en M gaan starten en dan hoop ik hem van de zomer zachtjes aan door te kunnen trainen richting het Z1. Maar het gaat mij er nu voornamelijk nog om dat wij samen de ontspanning vinden op een ander terrein, dus dat hoeft niet persé op wedstrijd.” Het hoogtepunt van deze week is voor Angela is dat ze naar huis gaat met weer onwijs veel zin om verder te gaan trainen. “Ik ga hier mee door en dan wil ik over een half jaar terugkomen om aan een nieuw doel te werken!”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.