flag en

Dressuur opiniepanel met Tineke Paard

In de rubriek ‘dressuur opiniepanel’ in het magazine Dressuur komt Tineke aan het woord over haar nieuwe functie bij de KNHS. Tineke bekleedt sinds deze zomer de nieuwe, tijdelijke functie van Hoofdcoach.

“Ik ben aangesteld om de nieuwe topsportdirecteur, Iris Boelhouwer, wegwijs te maken in de topsport. Daar heeft ze nog niet zoveel ervaring in, maar het is natuurlijk wel belangrijk voor een topsportdirecteur om alle ins en outs te weten. Zeker in aanloop naar de Olympische Spelen”, gaat het artikel van start.
“Het betreft een tijdelijke functie, tot en met Tokio volgend jaar. Daarom het ik ook ja gezegd”, geeft Tineke aan. “Ik denk dat de KNHS mij heeft gevraagd vanwege mijn ervaring. Het is goed om gebruik te maken van ervaringen uit het verleden. Van mij en anderen. Door alles tot in de puntjes voor elkaar te krijgen, kunnen we presteren op de Spelen. Ik ben ook van mening dat we in de paardenwereld meer gebruik moeten maken van de ervaring van ex-topsporters. Gelukkig hebben we heel wat iconen. De ruiters van nu hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden.”

Inspireren
Het woord Hoofdcoach is volgens Tineke niet zo goed gekozen: “Ik ga namelijk geen ruiters coachen. Mijn taak is vooral het ondersteunen van de directeur topsport en de vier bondscoaches en te kijken op welke fronten ze er nog meer uit kunnen halen. Wat is er nodig om nog beter te presteren? Elkaar inspireren om zo tot grotere resultaten te komen. Ik denk dat de verschillende disciplines veel van elkaar kunnen leren, maar ben ook zeker van plan om de inspiratie in andere takken van de sport te zoeken. Binnen NOC*NSF beschikken ze over een topteam van experts.”

Verbinden
“Om succes te behalen, is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan”, vervolgd Tineke. “Ik hoop dat ik in de ze functie ook een goede verbinder kan zijn. Het coachen hoeven de bondscoaches niet meer te leren, het is een kwestie van met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren. Vijf weten meer dan vier. Helder communiceren is een belangrijk onderdeel. Het is zaak een ideaal topsportklimaat te creëren op weg naar Tokio volgend jaar.”

Je leest het gehele artikel in Dressuur, nummer 5.