flag en

Deelnemers Geef de Jeugd een Stem! leren ‘organiseren’ van Academy Bartels Paard

Het Young Leaders Program van de KNHS helpt jongeren om te leren en vaardigheden te ontwikkelen tussen de paarden. Na drie niveaus volgt niveau 4 ‘besturen’ waar het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! deel van uitmaakt. Jongvolwassenen (16-25 jaar) leren hierbij alle fijne kneepjes van het vak en worden klaargestoomd voor een functie in de paardensport op bestuurlijk niveau. Tijdens dit tweejarig traject, wat wordt ondersteund door Stichting Paard Verbindt, volgen de deelnemers vier verschillende Masterclasses. Eind maart ging de derde Masterclass ‘organiseren’ van start en dankzij een unieke samenwerking wordt deze gegeven door niemand minder dan Academy Bartels.

Als organisator van grote (hippische) evenementen zoals Horse Event, Animal Event en exclusieve paardenveilingen weet Academy Bartels Event Management als geen ander wat er komt kijken bij het organiseren van een event. Zij delen dan ook graag hun kennis met deze jong professionals van de toekomst. Gijs Bartels legt uit: “Het is voor ons een logische stap om samen te werken met het Young Leaders Program van de KNHS en het niveau 4-traject Geef de Jeugd een Stem!. Kennisoverdracht, samenwerken en jonge talentvolle ruiters ondersteunen en begeleiden zit in het DNA van de familie Bartels. Ook het bedrijfsleven in de paardensector mag ontzettend blij zijn dat het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! er is. Het zorgt er namelijk voor dat we veel talentvolle en goed opgeleide jonge mensen op het bestuurlijke en ondernemersvlak erbij krijgen. Daar willen we graag ons steentje aan bijdragen. De Masterclass vindt vanwege de coronamaatregelen grotendeels online plaats. Diverse sprekers van Academy Bartels, de KNHS, Ticketpoint en Stichting Paard Verbindt kwamen tijdens de eerste online bijeenkomst aan het woord om alle deelnemers een inkijkje te geven in de organisatie van een evenement. Alle deelnemers gaan nu aan de slag met de praktijkopdracht: het organiseren van een live kick-off evenement voor Stichting Paard Verbindt, de stichting die het traject Geef de Jeugd een Stem! ondersteunt en mogelijk maakt. Dit evenement gaat dit najaar plaatsvinden en de deelnemers zijn verantwoordelijk voor de gehele organisatie van concept tot productie. Uiteraard zijn er wel verschillende contactmomenten en vragenuurtjes waarbij wij ze ondersteunen met advies en tips.”

Programmacommissie Horse Event
Gijs vervolgt: “Wij hebben veel vertrouwen in het Young Leaders Program en zien dat veel jonge ambitieuze talenten uit alle lagen van de paardensport aan het programma deelnemen. Daarom wilden we de deelnemers van Geef de Jeugd een Stem! naast de Masterclass ook de mogelijkheid geven om aanspraak te maken op de functie van programmacommissielid bij Horse Event. Eén Young Leader mag dan samen met onze andere commissieleden Tineke Bartels, Annemarie van der Toorn, Adrianne van den Waardenberg (KNHS) en Floor Schoenmakers (Go Social) meedenken over het programma van Horse Event. Een unieke kans voor één van de Young Leaders. Diegene die wordt gekozen houdt wel ruggespraak met de andere deelnemers van Geef de Jeugd een Stem!. Samen vormen zij namelijk een mooie weerspiegeling van de paardensport die ons een frisse en vernieuwende blik kunnen bieden.”

Nieuwe vaardigheden opdoen
De 26-jarige Joy Volkerink is één van de enthousiaste deelnemers van het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem!. Ze is lid van Landelijke Rijvereniging Heeten en combineert de paardensport met haar studie Biomedische Wetenschappen. Twee jaar geleden is Joy ingestroomd op niveau 4 van het Young Leaders Program en maakt nu deel uit van de eerste lichting Geef de Jeugd een Stemmers.

Ze vertelt over haar ervaringen: “Het is geweldig hoe Academy Bartels de eerste online bijeenkomst van de Masterclass heeft opgepakt. Het was natuurlijk niet hetzelfde als een live bijeenkomst, maar doordat er veel interactiemomenten werden gecreëerd, ontstond toch een echt samen-gevoel. De opdracht die we meekregen is een leuke en interessante uitdaging. We worden betrokken bij alle processen van de organisatie, van concept tot uitvoering. Doordat we allemaal in groepjes worden opgedeeld, krijg je de mogelijkheid om jezelf verder te verdiepen in één bepaald aspect. Het groepje waar ik voor heb gekozen houdt zich bezig met het draaiboek en de algemene coördinatie. Dat was voor mij een bewuste keuze, want ik wil leren om alles goed in de gaten te kunnen houden. Ik kan heel goed één specifieke taak uitvoeren, maar ik vind het soms lastig om het overzicht te bewaren. Door deze opdracht krijg ik nu de kans om andere vaardigheden verder te ontwikkelen. Dat is juist zo mooi aan het Young Leaders Program en het leertraject Geef de Jeugd een Stem!. Je doet ervaringen op en leert vaardigheden die je later kunt toepassen in een bestuurlijke functie in de paardenwereld maar ook in het dagelijks leven.”

Unieke kans om te leren van experts
Deelnemer Loeka van der Eijk (22 jaar) ervaart het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! als een unieke ervaring. Naast haar studie Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning aan de Wageningen Universiteit heeft ze een eigen pony waar ze dit jaar wedstrijden mee wil gaan starten. Ze vertelt over haar deelname aan Geef de Jeugd een Stem!: ‘Het is super gaaf om hieraan deel te mogen nemen. Dit traject biedt jongeren de kans om te leren en samen te werken met bekende en ervaren mensen uit de paardenwereld. We gaan nu een evenement organiseren voor Stichting Paard Verbindt en het is ons eigen verantwoordelijkheid om er iets moois van te maken. We krijgen geen strakke kaders mee en ze proberen ons niet teveel te sturen, zodat we vrij blijven in het creatief proces. Dat zorgt wel voor een bepaalde druk, maar het laat ook zien dat de opdrachtgever Stichting Paard Verbindt en Academy Bartels veel vertrouwen in ons hebben. Tijdens de organisatie ben ik medeverantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening en regelgeving. Daarbij ben aangewezen als leider van mijn groepje. Dat vind ik een mooie uitdaging want ik wil graag leren hoe je goed leiding kunt geven aan een groep mensen. Ook vind ik het leuk om presentaties te houden en ideeën of resultaten aan anderen over te brengen. Ik hoop deze vaardigheden tijdens dit project nog verder te kunnen ontwikkelen.”

Ook deelnemen aan Geef de Jeugd een Stem? Dat kan!
Een nieuw tweejarig opleidingstraject van Geef de Jeugd van Stem! gaat halverwege 2021 van start. KNHS-leden tussen de 16 en 25 jaar die vol met ideeën zitten om de paardensport nog leuker maken kunnen zich hiervoor aanmelden. Zij kunnen aan de slag in een nieuw op te richten jeugdforum, regionaal bestuur of een klankbordgroep. Ze ontdekken samen met andere paardensportliefhebbers hoe uitdagend het is om de paardensport aan te sturen en te organiseren. Tijdens het opleidingstraject volgen de deelnemers vier Masterclasses verdeeld over twee jaar. Deze Masterclasses worden gegeven door bekende professionals uit de hippische sector. De jongeren ontmoeten andere jeugdleden en worden geïnspireerd door de toekomstplannen van de KNHS en interessante gastsprekers. Het aanmelden voor het opleidingstraject Geef de Jeugd een Stem! gaat binnenkort van start. Houd de website knhs.nl en de Facebookpagina KNHS Young Leaders in de gaten voor meer informatie!