flag en

De draad weer oppakken na constatering van rhinopneumonie Paard

De bijna 48-jarige Dasja van Alphen uit Bussem komt al sinds 2012 bij Academy Bartels voor de trainingsarrangementen. Ze komt dus al geruime tijd over de vloer bij familie Bartels en heeft het enorm naar haar zin hier. Dasja heeft meerdere paarden, die gestald staan in ’t Gooi. Dit keer heeft ze de 11-jarige KWPN’er Dion (Johnson x Silvio) meegenomen. Dion is al drie jaar in het bezit van Dasja en samen waren ze M1 geklasseerd, tot in september 2017 de neurologische vorm van rhinopneumonie werd geconstateerd. De ruin is gelukkig altijd op zijn benen blijven staan, maar moest opnieuw leren lopen. Met heel veel geduld en liefde is dit gelukt maar het is goed te merken dat het er flink in heeft gehakt; Dion is flink achteruit gegaan in zijn spiermassa. Zoals het er nu uitziet komt het goed met de ruin. Imke en Mischa geven zelfs aan dat je niet meer ziet dat hij zo ernstig ziek is geweest. “Imke vindt het een tijger van een paard. Dion is ongeveer 1.80 m groot; een grote, vriendelijke reus. Hij is fantastisch met kleine kinderen en zal nooit een vlieg kwaad doen!”

Momenteel is Dasja bezig om Dion weer terug op zijn oude niveau te krijgen. Dit gaat met kleine stapjes, wat goed is. “Het begint bij mij te kriebelen als ik denk dat we op termijn weer wedstrijden kunnen gaan rijden. Maar ik blijf het rustig aandoen en laat Dion het tempo bepalen.” De lessen van een half uur zijn op het moment genoeg voor Dion. De doelen die ze had voordat de neurologische vorm van rhinopneumonie werd geconstateerd heeft Dasja bijgesteld. “Dat hoort bij het leven, dus ook bij paardrijden. Je stelt je doelen bij als iets niet blijkt te gaan. Het belangrijkste is om geen verwachtingen te hebben, of zo min mogelijk. Dan kun je tegenslagen beter aan en geniet je veel meer van datgene wat je samen met je paard doet.”

Dasja is altijd erg blij om weer terug te keren in Hooge Mierde. “Het voelt goed hier. Telkens als ik de oprit oprijd voelt het alsof ik weer thuis ben gekomen. Ik kan het super goed vinden met de medewerkers van Academy Bartels. Er wordt hier gewoon op een hele fijne, ontspannen en rustige manier gewerkt. Dat past Dion en mij erg goed. Ik hoop hier nog vele jaren te mogen komen!”