fbpx

Cadeautje aan mezelf: investering in mijn rijopleiding

De 47-jarige Faska uit Willemstad is níet al van kleins af aan te vinden tussen de paarden, maar des te bewuster is zij aan de slag gegaan met paardrijden. De in het dagelijkse leven fiscaliste doet graag nieuwe inzichten op, is leergierig en een weekje ‘leren van de besten’ kon dan ook niet uitblijven.

 

‘Bange ponymoeder’
Faska rijdt pas sinds een jaar of zes. Ze vertelt over hoe ze begonnen is: “Mijn dochters wilden graag op ponyles, maar ik wist niets van pony’s. Sterker nog, ik was er zelfs een beetje bang van. Dan moest je als ouder de pony’s mee opzadelen enzovoorts en dat vond ik allemaal erg spannend. Maar toen kwam al gauw dat ik zelf juist ook wilde leren rijden en even later hadden we met het hele gezin privéles op de manege; mijn man, onze twee dochters en ik. Om daar echt zo als familie samen mee te beginnen was wel heel leuk.”

 

Bewust leren
“Ik ben direct vanaf het begin heel erg bezig geweest met ‘Wat is een paard?’, ‘Hoe leert een paard?’ et cetera, want ik wil een paard snappen. Ik moet eerst iets begrijpen, voordat ik er wat mee kan. Dat heeft met mijn leervoorkeur te maken. Ik ben dan ook vrij snel na het starten op de manege, ook begonnen met Parelli-lessen. Je leert paarden daarbij bijvoorbeeld dingen met je lichaamstaal aan en je bent dus heel bewust bezig met je eigen gedrag ten opzichte van dat van je paard. In mijn optiek zou er standaard wat meer bij de kern begonnen moeten worden, met dingen over het paard leren in plaats van direct het zadel in.”

 

Eigen paard
Het is voor Faska zeker niet bij de manegelessen gebleven. “In de manegelessen was ik bang om te galopperen, ik was er ook al een paar keer afgevallen. Maar er was één paard wat heel braaf was, of achteraf gezien misschien gewoon lui. Als je je beugels verloor ging zij stilstaan, dus je hoefde niet bang te zijn dat ze er vandoor zou gaan. En om een discussie over of ik daar wel elke les op mocht te voorkomen, heb ik haar toen gekocht. Helaas heb ik haar uiteindelijk in moeten laten slapen, maar daarna kwam Fortissimo, het paard wat ik nu bij me heb, op mijn pad.” Faska heeft de 12-jarige ruin van Negro x All Wins xx zelfs bij haar aan huis staan en rijdt er samen met haar dochter ook actief wedstrijden mee.

 

Doorzitten
Faska heeft de punten voor het M al een tijdje binnen, maar het doorzitten is wat haar er nog van weerhoudt in deze klasse uit te komen. “Dan moet je natuurlijk de hele proef doorzitten en dat is iets waar ik echt nog tegenaan zit te hikken. Dus dit leek mij wel de plek om die op te doen en verder geholpen te worden. En ondanks dat we pas op de helft van de trainingen zitten, heb ik er nu al heel veel aan gehad.”

 

Skihouding
“Een hele interessante tip van Saskia (van de Flexchair) was om eerst een skihouding aan te nemen, zodat je eerst heel goed je gewicht boven het centrumpunt houdt en dan door te ontspannen rechtop komt. Mijn houding, als lange vrouw, is dat ik snel languit ga zitten en ik dus eigenlijk net wat onderuit zit, op mijn staartbeen. Dat zag je op die stoel heel goed terug, dan kom je niet verder doorgekanteld naar achteren.”

 

O-benen
“Een rijtechnisch puntje wat samenhangt met het doorzitten is dat mijn paard snel zijn onderhals erop zet. Als hij wat ronder komt en dus losser wordt, kan ik natuurlijk ook weer makkelijker zitten. Een ander aandachtspunt bij het rijden was dat ik O-benen moest maken. Normaal duw ik mijn bovenbenen en knieën naar binnen en druk ik hem dus eigenlijk naar beneden, terwijl ik met O-benen hem als het ware wat op kan liften zodat zijn rug naar boven komt. Ik merkte direct dat wanneer ik dat doe, hij meer ontspanning pakt.” Tot slot sluit ze graag af met hoe ze haar verblijf tot nu toe heeft ervaren. “Het was fijn te ervaren dat het echt niet uitmaakt op welk niveau je rijdt. Je wordt gewoon heel goed geholpen en alles verloopt heel harmonieus. Daarnaast kon ik verblijven in een appartement, wat ideaal voor mij is aangezien ik op deze manier ook comfortabel  kon werken tussendoor. Dat is zeker een aanrader wat mij betreft.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, ontvang leuke trainingsvideo's en ben als eerste op de hoogte over de trainingsarrangementen.

Een trainingsarrangement bij ons volgen?

Bekijk alle mogelijkheden op onze website.

get in touch

CONTACT FORMULIER