flag en

Broere Jazz overleden Paard

Op 21 mei 1991 zag Broere Jazz (v.Cocktail) het levenslicht in de stallen van de beroemde dressuurpaardenfokker Huub van Helvoirt uit Rosmalen. Nadat de hengst veel betekend heeft voor de Nederlandse dressuursport en fokkerij heeft Stoeterij Broere afgelopen week afscheid moeten nemen van Jazz op 29 jarige leeftijd.

Als veulen was Jazz al apart, zo is te lezen op de website van de hengst. Een veulen met een eigen wil, die de naam Jacob kreeg. Vernoemd naar de hippische fotograaf en journalist Jacob Melissen, die bevriend was met de fokkers Huub en Tinie van Helvoirt.

Jacob (Jazz) was 6 maanden oud toen hij verkocht werd aan paardenhandelaar en liefhebber Bob Rijsdijk. Eenmaal aangekomen bij zijn nieuwe huis werd Jacob (Jazz) in de opfok gezet. Er was al snel interesse in de hengst, waardoor Nico Witte al snel mede-eigenaar werd van Jazz. Nico en Bob zagen het talent van de hengst, waardoor zij hem, met succes, voorstelde op de KWPN Hengstenkeuring in 1994. Zonder moeite slaagde Jacob voor het verrichtingsonderzoek. Bij inschrijving bij het KWPN werd besloten om de naam Jacob te veranderen in Jazz.

Tineke Bartels

Na het verrichtingsonderzoek werd Tineke Bartels benaderd met de vraag of zij Jazz wilde gaan rijden en opleiden. Tineke is gecharmeerd van Jazz en gaat akkoord. Zij leidde Jazz op tot Grand-Prix-niveau. Tineke:“Ik vond en vind Jazz een geweldig paard. Heel intelligent, vriendelijk naar mensen toe en erg nieuwsgierig. Ik herken zijn kinderen niet alleen door hun looks, maar zeker ook door hun karakters. Over Jazz wordt altijd gezegd dat hij zijn kinderen een ‘Spooky’ karakter meegeeft, maar daar ben ik het helemaal niet mee een. Jazz geeft werklust en energie door. In de tijd dat ik hem reed, stapte ik iedere dag af met goede zin. Jazz is zo’n positief ingesteld paard, daar werd ik als ruiter heel blij van.”

Niet alleen in de sport blijkt Jazz succesvol, ook in de fokkerij valt hij steeds meer op. Zijn kinderen blijken succesvol te zijn. De impact van Jazz leek meer en meer toe te nemen, waardoor onder andere Nico Witte in 2001 een syndicaat oprichtten om Jazz te behouden voor de Nederlandse sport en fokkerij. Het contract wordt op 7 december 2001 ondertekend door een groep participanten, waarna Jazz het voorvoegsel ‘Broere’ voor zijn naam krijgt. Cees Broere en zijn zoon Anne Broere maakten deel uit van het gevormde syndicaat. Met Tineke maakte Jazz het jaar er op succesvol deel uit van het Nederlandse Team in 2002 op de WEG in Jerez de la Frontera.

Stoeterij Broere

In 2004 wil het syndicaat Jazz verkopen. Op dat moment besluiten Cees en Anne Broere dat ze Broere Jazz helemaal in het bezit van Stoeterij Broere willen en kopen ze alle aandelen van het Syndicaat. De aankoop van Broere Jazz door Stoeterij Broere, betekende direct ook het einde aan de samenwerking tussen Tineke Bartels en Broere Jazz. Stalamazone van Stoeterij Broere Kirsten Beckers neemt de teugels over. Dit is het begin van een lange succesvolle samenwerking, waarbij Jazz keur werd verklaard door het KWPN. Later, in 2006, werd de hengst preferent voor het leven verklaard. In ditzelfde jaar won Broere Jazz ook de titel “KWPN Paard van het Jaar 2006”.

Ondanks dat Broere Jazz al een paar jaar van zijn pensioen genoot op Stoeterij Broere, is de hengst nog steeds de meest waardevolle hengst in de dressuurfokkerij. In 2019 stond de hengst bovenaan de WBFSH hengstenranking. Stoeterij Broere laat weten: “Met pijn in het hart, maar vooral dankbaar voor wat hij voor ons en voor de dressuursport- en fokkerij heeft betekend, hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van de koning van onze stal: Broere Jazz. Broere Jazz is 29 jaar oud geworden, wij zullen hem missen. Vaarwel!”

Bron: Horses.nl | Broere Jazz is niet meer