flag en

Bewust paardrijden Paard

Deze week is Jackie Fernandes een van de trainingsgasten tijdens het vierdaags trainingsarrangement bij Mischa Koot. Jackie woont in Virginie, Washington DC en volgt de trainingsweek met een leasepaard wat Academy Bartels haar ter beschikking stelt. In december volgt ze ook nog een zesdaags arrangement bij Imke om zich helemaal onder te dompelen in de wereld van de dressuur.

Jackie spreekt zowel Engels als Nederlands. Haar vader en grootvader waren ondernemers in Suriname, ze hadden verschillende bedrijven en introduceerden in 1938 frisdrankgigant Coca-Cola in Suriname.  Toen Jackie 5 jaar oud was, verhuisden ze naar Miami Beach, Florida. Hoewel ze al een lange tijd paard reed, kreeg ze pas enkele jaren geleden echt de het virus te pakken en wilde ze zich gaan verdiepen. Omdat Miami Beach weinig goeie trainers heeft en een vochtig en warm klimaat heeft, besloot ze te verhuizen naar Virginia, waar ze eerder ‘bording school’ gevolgd had, waar ze nu werkt als makelaar. “Virginia is een echt paardenparadijs”, lacht Jackie, “er is veel ruimte, de paarden gaan minimaal 8 uur per dag naar buiten er is veel kennis over alle verschillende disciplines.” Veel bekende namen in de paardensport zijn in Virginia gevestigd zoals eventing amazone Alisson Springer en jumping-familie O’Connor. Er zijn jammer genoeg niet veel dressuurtrainers aanwezig. Toen Jackie het boek “When two spines align: dressage dynamics” las, sprak auteur Beth Baumert over hoe ze een aantal keren het Global Dressage Forum bijwoonde op Landgoed Culitsrode. Zo kwam Jackie bij Academy Bartels terecht.

Zelf heeft Jackie thuis twee springpaarden, aangeschaft bij de VDL-groep in Nederland, maar ze wilde graag een trainingsarrangement volgen met een geschoold dressuurpaard. Deze heeft Academy Bartels voor haar gevonden. Jackie vervolgt: “De eerste les vond ik heel spannend, maar de tweede en derde les gingen al een stuk makkelijker. Het paard is voorwaarts maar 100% betrouwbaar, we hebben vandaag zelf een galoppirouette kunnen rijden. Dit overtreft mijn stoutste verwachtingen.”
De flexchair was een eye-opener. “Ik moest meer naar achteren gaan zitten en meer in balans, dit probeer ik dan toe te passen in de lessen. Dat is nogal een uitdaging want het paard wat ik rijd, is een grote beweger” legt Jackie uit. Ook tijdens de sportles van Bouke werd Jackie duidelijk hoe belangrijk haar ‘core’ is en dat ze zich hiervan in het rijden ook heel bewust moet zijn.

Het doel van Jackie is om bewust en goed te leren rijden. Toen ze in haar zoektocht op Academy Bartels stuitte, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Het bedrijf is internationaal, heeft veel contacten en een goeie reputatie. Daarom had ze meteen vertrouwen en hoopt ze zelf ook vaker in Nederland te zijn om te trainen. “Volgende maand begint alvast goed met een trainingsarrangement bij Imke! Ondertussen ga ik naar huis met het huiswerk wat Mischa me gegeven heeft. Ik ga alle details uitwerken.” Hoewel Jackie vlot Nederlands spreekt, vond ze het erg fijn dat Mischa de lessen in het Engels gaf. Zo wist ze precies wat Mischa gevoelsmatig duidelijk probeerde te maken