flag en

Alsof je weer op ponykamp bent – Trainingsarrangement Paard

Doordat een andere trainingsgast helaas moest annuleren wegens een blessure, kon Philip Simons afgelopen week aansluiten bij het 4-daagse trainingsarrangement van Imke. Het was voor het eerst dat we deze ambitieuze ruiter en zijn 10-jarige paard Gouverneur (v. Oscar) mochten ontvangen op Landgoed Culitsrode en wat heeft het duo genoten. Philip: “Het is hier zo mooi en de sfeer is zo prettig, het liefst zet ik een klein huisje op het landgoed zodat ik hier vaker naar toe kan.”

Alles samen geleerd
Eerder werd Philip al gewezen op de trainingsarrangementen door zijn instructrice Judith Huizinga, maar vond hij zichzelf nog niet ver genoeg ontwikkelt voor een deelname. Philip: “Gouverneur is mijn eerste eigen paard en tevens het eerste paard waarmee ik ooit wedstrijden ben gestart. Ik kocht hem als 3,5 jarige en samen hebben we dus alles moeten leren. Nu rijden we in de klasse Z1 en trainen we richting de Z2. Waar ik eerder mezelf nog voldoende kon ontwikkelen thuis, vond ik het nu hét moment om extra technische tips te krijgen van een topcoach zoals Imke.”

De flexchair workshop bracht meer dan verwacht
De flexchair was geen onbekend begrip voor Philip, toch verbaasde hij zich over de goede, praktische tips die hij ontvangen heeft tijdens de workshop. “Op mijn kantoor heb ik ook een flexchair en eerder volgde ik al een workshop in Hilversum op de flexchair, wat dat betreft was ik dus al bekend met dit fenomeen. Hierdoor twijfelde ik zelfs of ik wel deel wilde nemen aan de workshop bij Academy Bartels, omdat ik niet het gevoel had dat het me iets nieuws zou leren. Nu ben ik blij dat ik wel ben gegaan! Saskia legde alles zó goed uit en heeft me hele concrete tips gegeven. Zo moet ik mijn handen vaker eens opdraaien, alsof ik een dienblad vast houdt. Deze beweging maak je eigenlijk nooit, omdat iedereen geleerd krijgt om je handen perfect recht te houden. Maar juist door deze beweging merk je dat je minder star in je handen wordt en flexibeler kan reageren op je paard. Sowieso vond ik het heel tof dat je met de teugels direct kon zien wat het effect van jouw beweging net handen is op de mond van het paard. Ik vond het echt een goede workshop, waarbij ik de tips in de lessen daarna direct heb kunnen toepassen.”

Alsof je weer op ponykamp bent
Deze week bestonden de trainingsgasten eigenlijk uit een vriendengroep, die regelmatig te gast zijn bij Academy Bartels. Philip kende een aantal van deze gasten, zodoende werd hij gevraagd of hij dit keer mee wilde. En daar heeft hij gelukkig geen spijt van. Philip: “Het voelt een beetje alsof je weer op ponykamp bent zoals je dat vroeger deed. Natuurlijk zijn de lessen van een enorm hoog niveau, maar de sfeer is zo gezellig en relaxt. Daarnaast kun je heel de dag bezig zijn met je paard en spreek je ook vrijwel heel de dag over paarden.” Naast het opzoeken van de gezelligheid, trekt Philip er ook vaak in zijn eentje op uit. “Ik vind het heel fijn dat je de tijd en ruimte krijgt om er ook gewoon even alleen tussenuit te gaan. Zo ben ik al langs de galopbaan en het aangrenzende bos gewandeld. Ook met mijn paard maak ik af en toe een wandeling. Heel fijn is dat.”

Ambities genoeg
Aan ambities ontbreekt het niet bij Philip. Ondanks dat hij zijn ambities goed kan relativeren, droomt hij stiekem ooit eens op het hoogste niveau te rijden. Lachend vertelt hij: “Bijvoorbeeld starten in Parijs. Dat is toch een ultieme droom.” Voordat deze ambities realiteit kunnen worden, moet er eerst nog hard getraind worden. “Ik merk dat de lessen van Imke goed aansluiten op die van mijn instructrice Judith, dat is heel fijn. Verder geloof ik dat mijn paard alles kan, maar dat vooral ikzelf nog veel moet leren. Onze beperkingen in het rijden liggen bij mij, want als ik Gouverneur door de wei zie gaan denk ik vaak: alleen kan je alle Grand Prix oefeningen zo te zien al, nu hopen dat het ook gaat lukken met mij op je rug.”