flag en

“Alsof je bij vrienden op visite bent” – Trainingsarrangement Paard

Maandag 13 juli reisde Manon van Hylckama Vlieg en Manon Klybroek beide voor het eerst af naar Academy Bartels. Deze Noord-Hollandse vriendinnen delen de passie voor paardensport, wat terug te zien is aan eerder behaalde successen. Beide dames reden eerder al in de Grand Prix dressuur. Deze week brachten ze echter twee jonge, talentvolle paarden, die ze beide verder op willen leiden.

Samen een band opbouwen
Manon Klybroek nam de 6-jarige Jamaica (Desperado x Wynton) mee richting Landgoed Culitsrode. Haar doel is het verbeteren van de onderlinge band met haar paard. Manon: “Thuis rijd ik meerdere paarden. Het opbouwen van een band met een paard is daardoor soms lastiger. Bij dit trainingsarrangement vind ik het fijn dat ik kan focussen op één paard en hem zo beter kan leren kennen.”

Voor haar vriendin Manon geldt dit ook, ook al had zij nog een ander doel. “Mijn paard is nog niet veel op wedstrijd geweest. Ik heb hem één keer in de Z2 gestart, maar verder eigenlijk nog niet. Hij bouwt snel spanning op als ik op andere locaties rijd. Deze trainingsweek is daarom een goede oefening voor hem. Zo kan ik op een ander terrein en in verschillende rijbanen rijden en meteen leren deze spanning af te vloeien.” Manon heeft het hier over haar 9-jarige G-star Texel, die zij als 3-jarige in bezit kreeg.

Verrast door de meerwaarde van de flexchair
Nadat er op maandag een training werd gegeven door Imke, lag de focus op de dinsdag op de houding&zit. In de ochtend startte de groep met de workshop Flexchair. Beide amazones hadden nog geen ervaring met de Flexchair, maar werden blij verrast.

Manon Klybroek: “Het was echt super interessant. Je weet vaak wel wat je doet, maar niet waarom en vooral niet hoe je dit kan oplossen. Met de flexchair krijg je hier inzicht in.” Manon van Hylckama Vlieg vult aan: “Precies. Het zijn maar kleine dingetjes die je hoeft te veranderen. Even een beetje meer openen in je zit of een bepaalde arm wat meer ontspannen en je merkt het verschil. Tijdens de les van Mischa die volgde op de flexchair workshop kon je ook direct het verschil merken. Mischa gaf erg leuke tips, waarbij je niet heel veel hoeft te veranderen, maar wel direct positief verschil merkt. Dat heeft mij echt verrast.”

Het is nog leuker dan we dachten
Het trainingsarrangement bevalt beide dames erg goed. Manon van Hylckama Vlieg: “De trainingen met Imke zijn top. Het is zo mooi dat zij in 10 minuten ziet waar je aan moet werken en hier dan direct tips voor heeft. Maar eigenlijk genieten we ook heel erg van alles om onze eigen trainingen heen. De workshop Flexchair, het bekijken van trainingen en lessen van de Academy Ruiters en natuurlijk de gezelligheid. De sfeer is zo goed en de familie zo warm. Gisterenavond hebben we nog lang gekletst met iedereen, waarbij ik echt het gevoel had dat ik bij vrienden op visite was. Ik vind het zo knap van Academy Bartels team dat ze dat bij elke groep weer voor elkaar krijgen.”

 

Lees ook de ervaringen van Rosalie de Koning (trainingsarrangement Imke), Arja Joosten (trainingsarrangement Mischa) en Nadine Timmerman (trainingsarrangement Springen).