flag en

‘Als para-ruiter duurt het lang om een goede combinatie te worden’ – Trainingsarrangement Paard

Afgelopen week vond het 6-daagse trainingsarrangement van Imke plaats op Academy Bartels. Para-ruiter Annabel Steller schreef zich voor de vijfde keer in voor een trainingsweek.  “Als para-ruiter wil je ook gewoon verder komen in de sport. Het is niet makkelijk en je moet er hard voor werken, maar wanneer een oefening dan eindelijk lukt, haal je er dubbel zoveel plezier uit.”

Annabel (53) vertelt graag over haar paard Bentano (v. Weltmeyer II), ze is dol op hem. “Ik vind het elke keer weer zo knap wat hij allemaal begrijpt. Brentano is opgeleid met de ‘normale’ hulpen, hij had nog nooit in de parasport gelopen. Toen ik hem kocht moesten we even zoeken. Ik doe natuurlijk iets heel anders met mijn benen dan een ruiter zonder lichamelijke beperking. Paarden zijn zo’n slimme dieren. Binnen twee maanden wist Brentano wat ik van hem wou, wanneer ik dat op mijn eigen manier vroeg. Natuurlijk is er dan nog veel werk aan de winkel. Maar je voelt wel dat er een soort van communicatie ontstaat tussen jou en het paard.”

Combinatie
“Toen ik voor de eerste keer op trainingsweek kwam, had ik een merrie bij”, vertelt Annabel. “Het was een heel lief paard, maar ik merkte dat we echt geen goede combinatie waren. Omdat ik polio heb, is de spierkracht in mijn benen erg verzwakt. Ik kan er eigenlijk weinig tot geen druk mee uitoefenen. Ik ging daarom opzoek naar een vergevingsgezind en betrouwbaar paard. Dat heb ik met Brentano van de Zuuthoeve (Weltmeyer II x Picasso De Lauzelle) echt gevonden. Hij is nu bijna 19 jaar. In zijn jonge jaren is hij nog uitgebracht in de Grand Prix op de Arabische Spelen. Ik leer echt heel veel van hem. Daarbij weet hij vaak beter wat de oefeningen inhouden dan ik” vertelt de amazone lachend.

Grade 3
Vroeger was Annabel niet echt een sporter. “Ik vond eigenlijk geen enkele sport leuk om te doen en had ook helemaal geen ambitie. Tot ik begon met paardrijden. Het plezier dat ik daaruit haal is echt enorm groot. Ik voel me nu helemaal fit, omdat ik elke spier in mijn lichaam moet gebruiken. Ik besloot om para-wedstrijden te gaan rijden. Daar word je opgedeeld in verschillende Grades die gelijkstaan aan de zwaarte van je beperking. Ik werd ingedeeld in Grade 3. In die proeven zit geen galop. Wel veel verruimingen in stap en draf. Die moeten dus goed zijn.” Annabel wil graag in de reguliere competitie starten. “Om in een goed wedstrijdritme te komen, is het uiteraard belangrijk om veel op wedstrijd te gaan. Dat is in de parasport lastig, omdat er een erg klein aanbod is. Daarom start ik binnenkort in de reguliere sport.”

Ambitie
Annabel is intussen vaste klant bij Academy Bartels. Waarbij het doel altijd is om het beste uit zichzelf en haar paard te halen. “Wat ik hier zo fijn vind, is dat er ook aan mij wordt gevraag waar ik naartoe wil. Imke wilt weten wat mijn plan is. Sommige instructeurs vinden het lastig om mij te begeleiden. Ze laten me dan bepaalde oefeningen niet doen of zijn veel te voorzichtig. Daar heb ik natuurlijk niets aan. Wanneer ik voel dat een oefening bij mij niet lukt, zeg ik dat liever zelf. Imke begrijpt dat en ik kan ook echt meedoen tijdens de lessen. Ik zit er niet voor spek en bonen tussen voor mijn gevoel. Dat mijn ambitie zo serieus wordt genomen is echt fijn. Mijn grootste droom is om ooit in de Z1 te starten.”