flag en

“Als Imke denkt dat we het kunnen, dan gaan we het doen.” – Trainingsarrangement Paard

In januari volgde de Belgische amazone Annelies Coppieters een 4-daagse trainingsarrangement bij Imke. Ze kreeg deze week cadeau van haar zus, die als groom ook de gehele week aanwezig was op Landgoed Culitsrode.

Moeilijke keuze
Annelies geeft aan dat ze lang twijfelde welk paard ze mee zou nemen richting Hooge Mierde, uiteindelijk koos ze voor Hidante (Special D x Flemmingh). “In overleg met mijn trainer heb ik besloten om Hidante mee te nemen. Hij loopt op dit moment Z1, maar heeft potentie voor meer. Hij is mijn toekomstpaard. Mijn andere troef start ik in de ZZ-Licht, maar dit paard toont minder potentie dan Hidante.” Ondanks dat Annelies het trainingsarrangement cadeau kreeg, heeft ze een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil met Hidante in juni de overstap naar de klasse Z2 maken. Om deze proef goed door te komen, moet ik leren de grote draf van Hidante om te zetten in meer snelheid.”

Iedereen heeft hetzelfde doel
Tijdens een trainingsarrangement ben je nooit alleen. Ook Annelies en haar zus ervaren dit zo. “Tot nu toe vinden we de groep heel leuk. Er heerst een fijne sfeer, die versterkt wordt door het gezamenlijke doel: jezelf en je paard beter leren begrijpen. Daarnaast merken we dat je ook veel leert door te kijken naar andere combinaties die les krijgen.

Zo gaf Imke gisteren tips aan een andere combinatie over de pirouettes, die ik ook mee ga nemen in mijn trainingen met mijn andere paard.”

Fouten maken mag
Tijdens de trainingen is het al snel duidelijk waar het grootste werkpunt voor Annelies en Hindante ligt. “Imke en Mischa zijn beide lekker direct, waarbij ze wel blijven kijken naar jou als persoon. Ik vind dat fijn. Je leert door te pakken en buiten je comfortzone te gaan. Fouten maken hoort daarbij volgens Imke.” Imke kijkt tijdens de trainingsarrangementen niet alleen naar de korte termijn doelen van de deelnemers, maar streeft ook altijd naar verbetering voor op de lange termijn. Annelies licht toe: “Na een aantal lessen vroeg ze om een werkpirouette te rijden. Dit had ik nog nooit gedaan met Hidante, maar Imke gaf me het vertrouwen om het toch te proberen. Mijn instelling werd toen al snel: Als Imke denkt dat we het kunnen, dan gaan we het doen.”

Ook leuk voor grooms
Ter ondersteuning en voor de gezelligheid is de zus van Annelies ook afgereisd naar Academy Bartels. Ze is verrast hoe leuk en leerzaam de week is, ook zonder dat je een paard mee brengt. “Als groom kan je alle activiteiten mee doen, op de echte trainingen na. Zo heb ik veel geleerd van de Flexchair training over mijn eigen houding.”