flag en

Alles kan eigenlijk nog beter – Trainingsarrangement Paard

Al twee keer eerder ontvingen we Petra Verspui op Academy Bartels, maar afgelopen week kwam ze voor het eerst met de 8-jarige merrie Illinois (Bon Bravour x Havidoff) naar een 4-daags trainingsarrangement van Mischa. Een specifiek doel waar deze week aan gewerkt moest worden was er niet, want zoals Petra zelf aangaf: “Alles kan eigenlijk nog beter.”

Meer dan een leerpaard

Terwijl de zwarte merrie na de les rustig uitstapt over het terrein, praten we over Illinois. Petra: “Ik was op zoek naar een fijn en betrouwbaar paard. Het hoeft geen slome te zijn, maar hele sensibele paarden zoals Jazz-nakomelingen, of paarden die wel eens willen bokken of steigeren, dat wilde ik pertinent niet. Toen ik Illinois ontmoeten, was ik meteen weg van haar. Het is zo’n fijn paard om te rijden. Ik kan alles met haar. Zo rijden we ook regelmatig buiten en kan ik alleen met haar op pad. Daarbij is ze op Z-niveau afgericht. Ik ben een gewone L-ruiter, dus ik kan ook nog eens veel van haar leren. Ze wordt nooit meer verkocht.”

Fijne samenwerking tussen Mischa en Saskia

Op de dinsdagochtend was er zoals gewoonlijk tijdens een trainingsarrangement de Flexchair workshop van Saskia Heijkants. Deze sessie leverde Petra weer veel bruikbare tips op: “Illinois vind de linkergalop lastig, maar ik ben erachter gekomen dat ik haar ook niet help. Ik heb een links een hernia gehad, waardoor ik het in mijn zit scheef trek en het haar eigenlijk nog moeilijker maak. Tot Saskia me vroeg om ‘gewoon’ mijn linker heup en bil te ontspannen, toen kon ik ineens wel recht blijven zitten! Daarnaast kreeg ik de tip om de ober-techniek, waarbij je je duimen naar buiten draait, toe te passen. Dit heeft een positief effect op mijn teugeldruk en houding.”

Met deze tips op zak, begon ze in de middag aan de les van Mischa. Petra: “Ik vind Mischa echt heel fijn lesgeven. Ze legt alles heel goed uit en de combinatie met Saskia is super fijn. Mischa kan de informatie die je krijgt van Saskia heel fijn toepassen in de praktijk. Dinsdag was voor mij dus echt een hele leerzame dag. De woensdag en donderdag er na ben ik daar eigenlijk alleen maar op doorgegaan.”

Alles kan beter

Een duidelijk doel was er niet, Petra wilde deze dagen gewoon weer heel veel leren. Ze vertelt: “de meeste trainingsgasten uit mijn groep kwamen hier met een probleem of wilden een specifieke oefening verbeteren, ik had dat niet. Ik weet van mezelf dat eigenlijk alles nog wel beter kan. Mijn houding en zit, de overgangen, de aanleuning etc. Ik wilde gewoon in het algemeen heel veel leren. Dat is zeker gelukt!”

Fijne locatie met fijne mensen

“Naast de lessen, ben je hier natuurlijk op een prachtige locatie waar leuke mensen werken. Je voelt je ontzettend welkom en als je een vraag hebt, wil iedereen je helpen. In de avonden heb ik helaas wat minder tijd met de groep door kunnen brengen, omdat ik dan moest werken. Maar de barbecue op de eerste avond, die verzorgd was door Annet, was heel gezellig en super lekker.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.