flag en

Academy Bartels als tweede thuis Paard

Franka Couwenberg uit Leende is deze week voor de zevende keer aanwezig voor een trainingsarrangement van Imke en Tineke. Ook haar paard Bonjour (v. Oscar) komt al voor het zevende jaar op rij naar Academy Bartels. De 13-jarige merrie loopt inmiddels ZZ-zwaar. Franka heeft verder geen wedstrijddoelen, maar wil wel graag alle moeilijke oefeningen leren samen met Bo.

Franka wilde deze week aan de slag gaan met de changementen om de twee. Omdat Bo traag reageerde op de hulp voor een changement, is Franca gaan compenseren: “Imke vertelde me dat ik de hulp te vroeg geef, daarom is Bo changementen om de pas gaan springen. Nu lopen we tegen het probleem aan dat Bo changementen om de pas en changementen om de drie loopt, maar niet om de twee. Hier zijn we afgelopen week mee aan de slag gegaan. De tips en instructie hebben ervoor gezorgd dat ik eind deze week mijn changementen om de twee heb kunnen rijden. We hebben daarnaast gewerkt aan de zigzag appuyementen. Het belangrijkste is dan om je paard in balans te houden, en te bepalen op welk moment je het changement moet maken. Dit lukte erg goed!”

Franka heeft geen hoogtepunt deze week. Volgens haar zijn het namelijk allemaal hoogtepunten: “Als ik een week lang met Imke of Tineke train, heb ik dagelijks eye-openers. Allemaal kleine dingen die mij normaal niet opvallen. Maar niet alleen de trainingen te paard geven eye-openers, ook de fitness les van Bouke. Ik sport veel, vooral crossfit, maar ik kwam er met Bouke achter dat ik echt wel wat meer rek- en strekoefeningen mag gaan doen. Ook de flexchair is een fantastische aanvulling op het programma. Je leert hierop welke spieren je moet aanspannen bij welke oefening, vervolgens zie je op een computer wat je precies doet. Deze informatie kun je weer meenemen naar de training te paard.”

Wanneer we aan Franka vragen of ze van plan is om volgend jaar terug te komen, begint ze te lachen. “Ik wil volgend jaar zeker terug komen, ieder jaar heb ik weer een ander, nieuw punt om aan te werken. Dat is zo fijn aan de trainingsarrangementen; ze worden op maat gemaakt. De afgelopen jaren ben ik telkens weer met een fijn gevoel naar huis gegaan. Mijn eigen instructrice is gisteren naar de training komen kijken, zodat we de tips van Imke en Tineke thuis ook op kunnen pakken.”