flag en

Aan de slag met je Ruitervoorkeuren profiel Paard

In september 2020 vond het eerste Trainingsarrangement Ruitervoorkeuren plaats. Een nieuwe workshop, onder leiding van Suzanne Heemskerk, die is toegevoegd aan specifieke Trainingsarrangementen. Ondertussen hebben er al meerdere Trainingsarrangementen Ruitervoorkeuren plaatsgevonden en de reacties zijn positief.

In de arrangementen met deze workshop gaan gasten aan de slag met hun unieke Ruitervoorkeuren profiel. Iedere ruiter heeft zijn eigen fysieke stabilisatie en coördinatie voorkeuren. Door het ontdekken van deze voorkeuren, weet jij wat jouw eigen unieke en persoonlijke Ruitervoorkeuren profiel is. Tijd voor een introductie van Suzanne Heemskerk, de vrouw achter Ruitervoorkeuren. Ze vertelt uitgebreid wie ze is, wat Ruitervoorkeuren is, wat het voor je doet en wat je kunt verwachten tijdens een Trainingsarrangement Ruitervoorkeuren.

Suzanne aan het woordRuitervoorkeuren  Academy Bartels dressuurruiters

“Op mijn negende ben ik begonnen met paardrijden en nooit meer gestopt. De liefde voor paarden is gebleven en de passie voor lesgeven is daarbij gekomen. Gedurende mijn jaren als instructeur vond ik het verschil in vooruitgang zo apart. Met de ene leerling ging het veel makkelijker en met de andere was het moeilijker. Dit verschil ging over balans, beweging en het geven van hulpen maar ook dat mijn uitleg door de ene leerling gelijk begrepen werd en bij de ander een groot vraagteken bleef. Of dat ik het gevoel had dat ze niet echt hoorde wat ik zei en de ander die het direct oppakte. Gedurende je jaren ervaring word je steeds handiger om daar een weg in te vinden maar toch bleef ik het mezelf afvragen waar dit nu vandaag kwam. Na wat zoekwerk kwam ik uit op verschillende leerstijlen, dat heb ik meegenomen in mijn lessen. Maar nog bleef de vraag bij mij waarom de ene ruiter iets heel makkelijk doet en de ander minder makkelijk. Een heel bekend voorbeeld daarvan is: je handen naar voren voor je uit zetten. De één doet dat zonder erover na te denken en bij de andere ruiters is dat een grote opgave. Daar moest ik dan als instructeur heel veel feedback op geven en de ruiter zelf moest er heel hard aan werken en over nadenken. En toch lukte het dan nog niet zo goed. En ja waar komt dat dan vandaag, een breinbreker!” gaat Suzanne van start.

“Toen kwam ik op internet de leergang van de Action Type Academy over Bewegings en leervoorkeuren van sporters tegen. Die leergang gaf mij zoveel informatie en antwoorden waarom de ene ruiter zo veel verschilt in beweging en het aansturen van zijn eigen lichaam dan de andere ruiter.”

“Ik ben dit in de praktijk gaan brengen met mijn eigen leerlingen. Ongelofelijk hoeveel meer gemak het mij gaf in het lesgeven en bij de ruiter in het rijden. Ik was zo enthousiast, dat ik de internationale vervolg opleiding heb gevolgd en afgerond. Inmiddels ben ik gecertificeerd aan de opleiding Action Type Approach. Tijdens de opleiding heb ik veel geleerd en ervaring uitgewisseld met de verschillende sportcoaches. Zo leer je van elkaar. De kennis van deze opleiding en de ervaring en kennis van mezelf, heb ik gebundeld in Ruitervoorkeuren”, vertelt ze verder.

“Ik wil de paardensport graag mooier maken door ruiters zich heel bewust te laten worden van hun eigen beweging. Er is niets goed of fout, maar word de beste ruiter die je maar kunt zijn, zodat jij en je paard een top team met elkaar worden. We willen allemaal onze hulpen klein kunnen geven en communicatie met ons paard zo goed en fijn mogelijk krijgen. Als jij weet hoe jou eigen lijf werkt, help je jezelf en je paard daar enorm mee. Want het heeft direct invloed op de relatie en harmonie met je paard.”

Leidende en ondersteunende spieren

“We hebben allemaal een voorkeur in welke spiergroepen we makkelijk gebruiken en zoals ik het altijd uitleg we hebben spieren met een leidende functie en spieren met een ondersteunende functie. Door je Ruitervoorkeuren profiel komen we erachter welke spieren en welke beweging voor jou een leidende functie heeft en welke een ondersteunende functie”, vervolgd Suzanne.

“Als ik dan even terug kom op je handen makkelijk naar voren kunnen houden, dan zit er een groot verschil in het bewegingspatroon bij de ruiters die dat heel makkelijk doen en ruiters die er meer over na moeten denken. Ruiters die hun handen makkelijk voor zich uit zetten hebben vaak een leidende functie van hun spieren in hun onderarm en hun spieren in hun bovenarm hebben een ondersteunende functie. Bij ruiters die dit minder makkelijk doen, is dit vaak precies andersom (een leidende functie van hun spieren in hun bovenarm en ondersteunen de spieren in de onderarm). Als je leidende spieren in je bovenarm zitten en je ondersteunende spieren in je onderarm, dan heb je vaak je handen liever wat dichter bij je lichaam staan.

Als ik bij deze ruiters de aanwijzing geef: ontspan je bovenarmen dan komen gelijk hun handen vrijer voor zich uit te staan. De feedback op de leidende spieren geven heeft veel meer effect dan op de ondersteunende spieren. Voor de ruiters is dit verschil ook heel erg merkbaar, ze kunnen de aanwijzing die je geeft veel makkelijker uitvoeren en blijven paardrijden tegelijkertijd. Als je je aanwijzing niet op de leidende spieren geeft, dan is het effect veel minder en de ruiter moet er zo over nadenken dat ze eigenlijk niks anders meer kunnen doen dan alleen maar denken: handen naar voren. Daardoor vergeten of kunnen ze niet meer rijden en hulpen geven tegelijkertijd.”

Leervoorkeuren

“En zo heb je heel veel voorbeelden van bewegingsvoorkeuren die super veel invloed hebben over jou beweging, houding en het geven van hulpen op je paard. Het gaat over hoe jij jezelf het beste kunt ontspannen, hoe jij zo klein en fijn mogelijk je hulpen kunt geven. Aan bewegingsvoorkeuren zitten ook leervoorkeuren gekoppeld. Daardoor kan ik in mijn lesgeven mijn feedback ook aanpassen aan hoe de ruiter leert. Wil je liever gedetailleerd informatie of grote lijnen en vul je zelf de details wel in. Wil je graag een stap voor stap plan of ervaar je liever zelf de verschillende mogelijkheden en probeer je graag dingen uit. Heb je vertrouwen van mij nodig in jou of heb je liever een goed onderbouwde uitleg die je snapt voordat je eraan begint en zorgt dat voor een goed gevoel?”

“Ontspanning, stabiliteit en souplesse hebben allemaal met elkaar te maken. Als jij weet hoe je eigen lijf werkt qua stabiliteit dan kun je ook makkelijker ontspannen. Als jij makkelijker ontspant dan word je ook soepeler. En dan kun je ook je stabiliteit weer verbeteren. De ene ruiter verbeterd zijn rompstabiliteit vanuit zijn onderlichaam terwijl de andere ruiter dit veel makkelijk doet vanuit zijn bovenlichaam. Het kan voor jezelf heel frustrerend zijn als je jezelf probeert te verbeteren en je probeert dit te doen vanuit een deel van je lijf wat voor jou veel minder goed tot niet werkt. Door je ruitervookeurenprofiel komen we erachter wat voor jou heel goed werkt en waardoor jij en je paard meer in harmonie en samenwerking kunnen rijden. Dit doen we op de grond naast je paard. Ik zet je in bepaalde houding of beweging en doordat jij jezelf wel of niet kan stabiliseren komen we achter je voorkeuren in beweging. Daarna gaan we dit in een training op je paard verder doorwerken. Want dit werkt alleen maar als je ook op je paard voelt wat het voor je doet. En hoe jij dit dus toe kan passen in je rijden. Door de feedback te geven op de leidende spierketens en op een deel van je lijf dat voor jou heel goed werkt, verbeter je je zelf sneller en houd je gevoel met je eigen lijf. En als je gevoel met je eigen lijf houd dan houd je ook gevoel met je paard.”

Trainingsarrangement

“In het trainingsarrangement op Academy Bartels start ik de dag met een lezing over alle aspecten van Ruitervookeuren. Het is leuk om zo al een inschatting te kunnen maken van wat jij denkt dat je Ruitervoorkeuren zijn. Daarna gaan we je Ruitervoorkeurenprofiel ontdekken door je stabiliteit te checken in een bepaalde houding en beweging. Super leuk omdat te vergelijken met wat jij zelf dacht. Het gaat bijvoorbeeld ook over hoe jij kijkt als je de AC lijn oprijd. Hoe je kijkt heeft heel veel invloed over of jij de AC lijn recht kan rijden. Kijk je op een manier die voor jou niet werkt, dan rijd je geen AC lijn recht.”

Ruitervoorkeuren in de praktijk brengen

Suzanne Heemskerk Academy Bartels ruitervoorkeuren

“Als we van iedereen een profiel hebben dan gaan we trainen en brengen we dus je Ruitervoorkeuren in de praktijk. Ik hoor graag waar je zelf tegenaan loopt zodat we dat kunnen gaan verbeteren. Het leuke van een groep ruiters bij elkaar is dat je zo ook kunt zien dat wat voor de ene ruiters waanzinnig goed werk, voor de andere ruiter helemaal niks doet. Dat is voor jezelf als ruiter ook leuk om te zien. Er is geen ideale ruitertechniek maar wel jouw ideale ruitertechniek.”

Tot slot

“Dit zie je ook in de top dressuurruiters terug. Tineke beweegt en rijd al weer anders als Imke, terwijl ze veel samen doen. Charlotte Dujardin heeft een hele andere beweging en houding als Isabell Werth. Het belangrijkste is dat je gevoel houd met je eigen lijf en met je paard. Zo ontwikkel je een goede ruitertechniek en word de beste ruiter die je maar kunt zijn voor je paard! Je paard heeft tenslotte altijd gelijk.”