flag en

Als zussen lessen bij Imke is heel leuk – Trainingsarrangement Paard

Afgelopen week zijn de zussen Fleur en Jasmijn Kraak uit Oostvoorne samen met hun moeder en twee stalgenoten afgereisd naar Hooge Mierde voor een 4-daags trainingsarrangement van Imke. Het was voor allebei de eerste keer dat ze te gast waren bij Academy Bartels. Voor deze speciale gelegenheid nam Fleur haar 13-jarige Lichte Tour paard Vikings Desperado (Valdez x Rubinstein) mee. Jongere zus Jasmijn wilde graag haar toekomstig Young Riders paard meenemen, maar helaas ging dit niet vanwege een blessure. Daarom was het de eer aan de pas 4-jarige Midnight Blues CP (Wynton x Don Primaire) om met Jasmijn op pad te gaan.

Een goede ervaring voor een jong paard

Ondanks dat het niet helemaal de planning was, is Jasmijn blij dat ze het trainingsarrangement heeft kunnen volgen met de 4-jarige Midnight Blues CP. Jasmijn: “Ik hoopte met mijn andere paard de overstap naar de Young Riders klasse te maken, dus het is ontzettend balen dat dit paard geblesseerd is geraakt. We hebben toen in eerste instantie wel getwijfeld om Midnight mee te nemen, omdat hij nog zo jong is. Gelukkig hebben we toch gekozen om het te proberen en dat gaat eigenlijk heel goed. Ik merkte de eerste lessen direct dat er heel goed rekening wordt gehouden met zijn leeftijd. Goed is hier ook gewoon goed, zo waken we er voor dat hij overbelast wordt.”

Aangezien Midnight Blues CP nog nauwelijks wedstrijdervaring heeft op kunnen doen, was dit uitstapje naar Academy Bartels sowieso een leerzame ervaring. Naast de goede ervaring, had Jasmijn nog een doel voor deze week: “Bij Midnight vind ik het nog wel eens lastig dat hij, ondanks dat hij niet zo groot is, wel heel sterk kan worden. De achterhand er goed bij houden is lastig. Hij wil dan wel eens doordrammen, waardoor bijvoorbeeld de overstap naar stap niet bij A, maar pas bij B uitgevoerd wordt. Gelukkig gaat dat met wat tips deze dagen al veel beter.”

De hogere oefeningen zijn een uitdaging voor allebei

Oudere zus Fleur wil met Vikings Desperado binnenkort de overstap maken naar de Intermediaire II, oftewel de Zware Tour. Ze vertelt: “Deze overstap is best wel spannend, want ik heb nog nooit op dat niveau gereden, maar mijn paard ook niet. Het is voor ons beide dus de eerste keer. Ik ben gewoon een amateur ruiter, dus dat maakt het extra bijzonder. Soms krijg ik de vraag of ik niet heel zenuwachtig wordt van alle professionals waar ik in de Subtop tussen rijdt, maar ik denk altijd maar zo, ik rij er toch maar mooi tussen als amateur. Dat is al heel knap.”

Het doel van Fleur voor deze week was om te werken aan de Zware Tour oefeningen, zoals de wissels om te pas, de passage en de piaffe. Nog voor ze toe kwam aan het rijden van deze oefeningen leerde ze in de eerst lessen al iets anders. Fleur: “Ik doe vaak te veel. Eigenlijk ben ik mijn paard continu vragen aan het stellen, maar geef ik hem niet de kans om te antwoorden. Als ik continu bezig ben, geef ik Desperado niet de mogelijkheid om zelf iets aan te bieden.

Ook tijdens de flexchair workshop kwam dit terug. Ik mag wat meer ‘als een zoutzak’ gaan zitten. Niet dat mijn zit enorm slecht is, maar dat beetje minder doen is nodig om samen verder te komen.” Een ander doel van Fleur was om meer tips te krijgen over het opstellen van een goed uitgedacht trainingsschema. Ze vertelt: “Vaak kies ik er nu voor om drie dagen te trainen, één dag rust te geven en dan één dag naar het strand te gaan. Dit lijkt prima te werken, maar er is verder niet echt over nagedacht. Wellicht als ik leer hoe ik een plan voor mijn trainingen kan maken en waar ik op moet letten, kan ik mijn huidige schema verder optimaliseren voor mijn paard.”

Amateurruiters die graag leren

De zussen laten weten dat ze allebei de paardensport als amateur beoefenen en niet direct de plannen hebben om professioneel verder te gaan in de paarden. Jasmijn: “We zijn gewoon amateurs. Ik studeer dit jaar af aan de HBO opleiding Human Resource Management en hoop in die richting werk te vinden of door te studeren. Fleur werkt sinds 1,5 jaar als personeelsplanner bij een groenteverwerkingsbedrijf. Heel anders als de paarden dus. Ik vind het zo leuk om amateur te blijven, omdat ik zie dat wij beide alles rondom de paarden zo leuk vinden nu. Of het nu de basissport, de subtop of lekker over het strand rijden is, alles vinden we leuk. Vaak zie je bij professionals dat ze zich meer moeten gaan richten op een bepaald segment, maar als amateur kun je gewoon alles doen met de paarden waar je samen plezier aan beleefd.”

Ondanks dat ze zichzelf als amateur bestempelen, rijden de zussen wel op een serieus niveau en willen ze graag leren. Zo vonden ze de flexchair ook erg leuk. Fleur: “We hadden eerder al wel eens een flexchair training bij ons op stal gevolgd, maar het toen voelde het meer als even een beetje wiebelen op een stoel. De link naar wat je óp je paard nou had aan de flexchair ontbrak toen een beetje. Tijdens het trainingsarrangement hier was dat heel anders. Saskia gaf n.a.v. de flexchair echt praktische tips die je op je paard toe kunt passen en waarmee je jouw rijkunst dus echt verbeterd. We waren nu zelfs zo enthousiast dat we direct een afspraak gemaakt hebben met Saskia om over een paar weken een keer bij ons op stal te komen.”

Iedereen is vreselijk lief en behulpzaam

Zowel Jasmijn als Fleur vinden het trainingsarrangement tot nu toe erg leuk. Jasmijn: “Er zijn nog twee meiden van onze stal ook hier deze week, waardoor we sowieso al met een groep van 4 ruiters en onze moeder zijn, maar ook de andere gasten zijn heel aardig. Zo gaan we gezellig samen uiteten en leren we van elkaar. Daarnaast zien de stallen er hier super uit en zijn ook de hotelkamers heel fijn. We twijfelde of de hotelkamers niet wat klein zouden zijn, aangezien wij (inclusief onze moeder) met zijn drieën zijn, maar dit is gewoon perfect!”. Naast de faciliteiten zijn de meiden ook erg te spreken over het Academy team. Fleur: “Je voelt je direct welkom. We kwamen aan en kende uiteraard nog niemand, maar iedereen begroetten ons direct. Daarnaast kun je alles vragen, iedereen is heir zo vreselijk lief en behulpzaam. Dat vinden we heel bijzonder.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.